Dec 5, 2011

Hero kami cedera.

- BARCLAYS PREMIER LEAGUE -

  Kempen Liga Juara-Juara masih belum menemui laluan selamat tuk pasukan Setan Merah. Tapi bukan itu yang ingin dikongsikan. Ini berkisah Kempen Liga Piala Engeris. - Barclays Premier League -


   Semalam telah berlangsungnya perlawanan diantara dua kelab iaitu Manchester United vs Aston Villa bervenuekan Villa Park yang berkesudahan 1 berbalas kosong hasil jaringan pemain United berjersi No 4, Phil Jones, memastikan Man.Utd memperolehi 3 mata penuh seterusnya menjadi pencabar terdekat pendahulu liga, Man. City.

   Tetapi, dalam kegembiraan, kedukaan timbul apabila tonggak utama a.k.a ayam tambatan United mengalami kecederaan  ligamen di buku lali pada awal babak pertama perlawanan.


   Javier Hernandez a.k.a Chicharito dikeluarkan dalam keadaan kesakitan. Menurut Boss United, Sir Alex Ferguson, Chicharito mungkin akan dikecualikan daripada beraksi ditengah padang 3 hingga 4 minggu berikutan daripada kecederaannya. Kami telah kehilangan seorang star tahun ini. Ape-ape pom Good Luck to Man.Utd untuk perlawan menentang FC Basel hujung bulan ini untuk melayakkan diri ke peringkat seterusmya. Glory-Glory Manchester United!





Haffez : Kebosanan telah membukit didada.

Dec 3, 2011

My first assignment to be a blogger.

Salam.

Nak kate aku excited tak jugak. Nak kate aku gembira pun tak jugak. Nak kate aku sedih pun tak jugak. Tapi tension sikit tu ade la. Dah la suruh aku contribute pada blog dier. Pastu suruh aku mengarang buat kali pertama kat blog dier. Bukan setakat kali pertama kat blog dier, tapi kali pertama aku mengarang dalam dunia blogger. Abg Haffez! Kau memang insan yang kejam! Memberi kekejaman kepada aku seorang insan yang bernama wanita. huhuhu.

Okay. Okay. Okay. Untuk menunjukkan betapa aku seorang yang berani menyahut cabaran. Aku akan berdedikasi untuk tuan empunyer blog nie. Dengar tu Abg Haffez! haha!

So, biar aku kenalkan diri aku dulu sebetulnya. Nantikan tak pasal-pasal awek-awek Abg Haffez mengamuk tengok ade watak perempuan dalam dunia blognya a.k.a dunia ciptaanya sendiri. Tau saje la buaya tembaga sorang nih. haha!

Aku adik Abg aku yang cute nie ( awek-awek dier cakap lah ), tapi bukan adik kandung la, adik sepupu je. huhu. Masih belajar dalam bidang kesusasteraan di universiti tutt ( Abg marah bagitau ). Umur dirahsiakan. Aku memang minat menjerumuskan diri dalam dunia kesusasteraan daripada aku berpeleseran entah ke mana. Pernah ditibai oleh tuan empunya blog ini sebab berpeleseran tanpa kebenaran ahli keluarga ( dulu la, zaman-zaman muda ). Abg Haffez memang seorang yang kejam. Tapi aku still love him. huhu

So, aku rase mungkin sampai sini dulu assignment yang pertama nie. Mungkin dimasa yang akan datang aku sumbangkan lagi ye Abg Haffez!


Pergi ke hutan mencari suasa,
mencari suasa bertemankan kambing Pak Komen,
Datanglah datang wahai semua untuk membaca,
siap membaca jangan lupa tinggalkan komen, tau!


P/s : Entri-entri dalam blog nie Abg ke yg tulis? Asal jiwang sangat?

ini bukan entry sedih ok


Empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran bayi mereka diruang rehat sebuah hospital. Kegelisahan jelas di riak muka mereka…

Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan lalu berkata kepada lelaki yang pertama, “Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan anak kembar dua.”
“Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di menara berkembar Petronas,” kata lelaki yang pertama dengan riangnya.


Beberapa minit kemudian, seorang jururawat lain datang memberitahu kepada lelaki kedua, “Isteri Tuan selamat melahirkan bayi kembar tiga. Tahniah!”
“Apa? Kembar tiga! Saya bekerja dengan 3D Corporation“, kata lelaki yang kedua.


Setengah jam kemudian, seorang jururawat memberitahu kepada lelaki ketiga, “Tahniah! Isteri Tuan selamat. Tuan dikurniakan anak kembar empat” kata jururawat itu dengan tenang.
“Kembar empat! Sungguh saya tak menduga kejadian ini, saya pula bekerja di Four Season Hotel,” kata lelaki ketiga dengan gembira.


Lelaki yang keempat mula mundar-mandir kegelisahan. Ketiga-tiga lelaki tadi berasa hairan melihat keadaan lelaki keempat itu. Mereka bertanya,“Apakah yang merunsingkan awak?”
Dengan perasaan gelisah dia menjawab “Saya bekerja di Seven Eleven.”



=)

Nov 15, 2011

Jangan Terlalu Sayang.

"Jika anda rindu, kawallah diri, jangan sampai terpamer pada wajah kusam."
"Jika anda terlalu cinta, kawallah diri, jangan sampai terserlah melalui tindakan melampau."
"Jikan anda terlalu sayang, kawallah diri, jangan sampai terbukti melalui pemikiran songsang."


Jika terlalu rindu, cinta dan sayang, tolong sahabat, kawallah diri, jangan sampai Si Dia bosan. Berpadalah pada waktu hendak menghubunginya, berpadalah pada waktu hendak menghantar SMS padanya, dan berpadalah apabila menulis sesuatu untuknya.
 
   Usah terlalu kerap menelefon. Ingat, situasi Si Dia mungkin berbeza. Apabila resah digelut rindu, Si Dia sedang berjuang di medan kecemerlangan. Si Dia mungkin sedang sibuk dengan pelajaran, atau pelanggan, atau kerja atau dengan keluarga. Usah terlalu kerap menghantar SMS bernada kecewa, resah dan gelisah. Usah terlalu kerap menelefonnya, sedangkan nyata panggilan tidak bersambut. Si Dia mungkin di dalam situasi tidak mahu digangu. Emosinya mungkin tercubit oleh SMS anda yang bertalu-talu itu.

   Di saat Si Dia dirindui, mungkin ketika yang sama Si Dia tidak begitu. Berpadalah di saat hendak menghubunginya. Baca pergerakannya. Jika di awal pagi Si Dia memulakan tugas, usahlah hendak mengada-ngada. Jangan minta dimanja pada waktu ini, Si Dia akan bosan dan tertekan. Anda dambakan ucapan sayang daripadanya, rindu mendengar suaranya, tetapi tahukah akan situasi yang sedang dilaluinya? Si Dia mungkin di tengah-tengah medan mesyuarat, berjumpa rakan, makan-makan bersama teman. Atau memikirkan sesuatu keputusan yang berat. Jika panggilan anda tidak bersahut, bertenanglah dahulu. Berikan tempoh sejam ataupun setengah jam. Kemudian telefonlah kembali. Jika Si Dia tidak menyahut, fahamilah dirinya. Memang ada ketikanya kita tidak mahu digangu. Tidakkah begitu?

   Bukan tidak rindu, Si Dia juga "mungkin" sebagaimana anda, tetapi hambatan kerja kadang kala memaksa kita kematu kan diri. Fahamilah, sebab cinta, kasih dan sayang akan lebih indah oleh kefahaman. Di situ pun letaknya proses perkenalan - untuk mengenal dan membina keserasian. Percayalah. Jika anda gagal memahami kesukaan dan kebenciannya, sedangkan dua tahun lapan bulan 15 hari mengenalinya dan terus berhubung ( aku la, korang aku tak tahu ), anda bukanlah calon yang sesuai untuknya, dan Si Dia bukan calon yang sesuai untuk anda.

   Benarlah kata orang, di saat kita terlalu cinta, terlalu sayang dan terlalu rindu, kita akan terlupa untuk berfikir sebagaimana yang seharusnya. Fikirkan juga emosinya di saat menerima warkah-warkah anda walaupun emosi anda sendiri tidak seimbang.

   Cinta, sayang dan rindu itu perlu dalam proses membina perhubungan yang sempurna, tetapi ingatlah, kalau terlalu cinta, kalau terlalu rindu dan kalau terlalu sayang, usah terlalu diturut, nanti tindakan-tindakan akan menjadi songsang. Ia akan mendatangkan kebencian, menyampah dan sakit hati.

   Kawallah diri dan bertindaklah sebagaimana manusia biasa. Manusia yang sentiasa belajar untuk memahami orang lain. Bukan manusia luar biasa yang tidak kisah dengan perasaan orang lain.

   Jika pasangan anda itu seorang yang cemerlang, fahami Si Dia tidak akan ada masa yang cukup untuk melayan anda serta merta. Berikan Si Dia masa. Si Dia akan menghubungi anda semula apabila keadaan mengizinkan kelak. Bukan dia tidak sayang, tetapi Si Dia perlukan kefahaman. Dalam hidup ini banyak kecemerlangan yang perlu digapai. Kesemuanya menuntut kesungguhan. Cinta, kasih dan sayang itu dijadikan booster kekuatan mencapai kejayaan. Hidup akan lebih indah jika orang memahami.

   Cinta memang menggilakan. Tetapi harus diingat kita tidak patut sewaktu bercinta. Cinta adalah resmi kehidupan, ia pemangkin pada kecemerlangan. Usah bercinta jika cinta itu hanya akan menjadi anda bagaikan tidak siuman.


Nov 9, 2011

Kecelakaan Lebuhraya.

  " Bro, Honda EK tu asyik cucuk angin kau je sejak tadi aku tengok. Kau tak panas ke?" Din bersuara antara dengar dan tidak, tenggelam dek bunyi angin dan bunyi ngauman exzoz charade aura biru metallic di atas Lebuhraya Pantai Timur, Ajil - Dungun.
  " Panas? ha aku lagi panas ingat pasal powerwindow nie mainkan aku tadi." Spontan jawapan ringkas keluar tanpa berfikir panjang. Tengahari tadi setibanya di Terengganu dari Pahang, Powerwindow sebelah pemandu tidak boleh dinaikkan. Cuaca mendung yang amat merumitkan keadaan sampaikan hampir satu kampung datang tuk naikkan tingkap nih. Nasib baik tingkap nie takut kat pomen kedai tu. Kalau tak melayan duet aku.
  " Kalau aku la, aku dah jatuhkan gear, tekan minyak biar EK tu makan asap sikit. Dia ingat enjin kereta nie kayu ke ape?" Din lagi bersuara nada memerli.
  " Aii Din, macam kaso je bunyinye." dalam hati aku dah ade api sikit nie. Sepupu aku kat belakang slow-slow bersuara.
  " Kereta nie tadek minyak kot."
Vrooooooooommm!
  " Hah! Proton Wira pulak? Siap blow kat kau Fiz? Kalau aku kejar!" Kepala Din sedikit dinaikkan untuk melihat kereta Wira putih dihadapan.
Gear 4 dijatuhkan lantas pedal minyak ditekan sekuat-kuatnya. Bunyi ngauman enjin kedengaran dicampur ngauman exzoz Charade Aura yang memberangsangkan. Amat membingitkan.
  " 120.."
 " 130.."
  " 140.."
  "150.."
  "160.."
Sepupuku menyebut jarum yang melalui meter dihadapanku. Kereta EK masih berada belakang keretaku. Rapat. Aku tersenyum. Wira ketinggalan dibelakang beberapa buah kereta selepas EK dibelakang.
  " Nie baru kereta. Joki maut. Pantang dicabar. Penuh emosi, wawasan, penampilan dan ketrampilan." Din membuat nada memerli bersama gelak ketawa dengan sepupuku.
  " Joki maut palo otok mun. Tengok member aku kat belakang tu? Siap bagi high beam lagi." aku bersuara. Honda EK berwarna putih dibelakang milik kawanku membeli lampu tinggi menandakan keretanya mampu di'accelerate' lagi. Lantak lah kau. Kau kereta ape aku kereta ape.
  " Tengok kereta la, Bro. Enjin jangan cakap la. Enjin Daihatsu nak lawan enjin Vtec. Jauh." Din bersuara lagi menjawab soalanku. Kereta masih meluncur laju. Wira masih tidak berputus asa. Makin laju, makin  menghampiri keretaku.
  " Aiseh. tak boleh nie Din." Aku melepaskan tunjalan pedal minyak untuk memerlahankan kereta, lampu signal diberikan bagi memasuki lorong kiri diikuti kereta EK dibelakang. Kereta Wira masih meluncur laju memotong kereta aku. Hon diberikan, lantas aku memberi High Beam kepadanya.
  " Gile ke ape mamat yang bawak Wira tu? Dia tak nampak ke depan tu ade satu lorong je? Jalan buzy macam ni. Nak mati ke?." kata-kata ku ibarat mulut disaluti garam. Belum sempat mata berkelip..
Sreeettttttttt! banggg!
  " Allah, Din, Wira tu eksiden la woii!" suara dinaikkan 6 bar.
  " Berenti, berenti, berenti. jangan berenti dekat. Berhenti kat sini dulu jup." Din memberikan arahan. Aku memberhentikan kereta lalu keluar daripada kereta. Honda EK turut berhenti dan kawanku keluar daripada kereta tersebut.
  " Kawan kau ke Wira tu?" aku bertanya Safwan, pemilik kereta Honda tersebut.
  " Eh bukan. Kawan aku takde nye giler macam dia. Dah nampak satu lorong, pergi pecut lagi buat apa. Dah order batu nisan agaknye tu." Safwan menjawab dengan nada memerli.
  " Dah tu macam mana nie?" Aku menjadi serba salah.
  " Macam mana apa? Kita jalan. dah nak magrib nie, Bro. Takkan nak solat atas highway nie kot." Selamber jawapan Safwan.
  " Tu macam mana?" muncung mulutku diulurkan kepada kereta wira dihadapan sana.
  " Yang tu jangan risau, tu tuan dia keluar elok je aku tengok. Kereta dia je yang teruk tu. Tuan tak apa-apa. Dah jom gerak!" Safwan memberikan cadangan yang 'bernas'.
  " Agak gile lah kau Wan." Din menyampuk.
  " Gila apa? Dia yang cari pasai. Tanggung sendiri ma." Sambil gelak.
  " Esh. aku tak sedap hati la Wan. Jom la tengok jup. Lagipun kita speed sama-sama tadi." Ujarku dengan nada mendatar.

   

  "Macam mana Bang? Okey? Saya gerak dulu ye? Ade keje kat Dungun. Saya dah call polis, Abg tunggu sini je, okay?" Aku sempat bertegur sapa dengan tuan empunya Wira sebelum bergegas ke Dungun. Keretanya hancur dihadapan akibat berlanggar dengan pembahagi jalan. Nasib baik dia tidak mengalami kecederaan serius.
  " Okey bos!. Sikit je nie. Tak perasan tadi. " Dia memberi jawapan.
  "Saya dah hon da tadi, abg tak perasan kot." Mungkin dia dah esaited dapat potong aku, lupe tengok depan. HAHA! jahat pemikiran!
  " Bang, kalau polis tanya jangan sangkut dengan kitorang ye!" Safwan sempat bersuara nada mewarning. Bodoh la mamat tuh. Tau salah tak nak mengaku pulak.
So, aku gerak dengan tujuan asal. Dengan pemanduan yang perlahan, berhati-hati, bersopan santun. HAHA.
Giler Ketar!


P/S : Kalau bapak aku tahu aku lumbe gune kereta die. MAMPOS!

Oct 5, 2011

Pak Arab punya kisah.

Hari nie aku didatangi pendatang dengan keizinan dari Mesir tuk buat Medical Offshore. Kebetulan pandai berbahasa Malaysia.

Assalamualaikum adik!

Er. Waalaikumussalam. ( terkejut )

Whats your name? ( pelat Arab)

Er . . ( asal tetibe tanye name aku nih? ) Hafiz Bukhari Sir.

Ohh. Such a lovely name. Ana Mahmoud Abdel Khader Mahmoud Ahmed Kamel.

( MasayaAllah name panjang nak mampos )

Umur adik berape tahun?

Emm.. 21 Sir. ( tersenyum kambing )

Wow! you looks like my little son. haha

( Bangang punye arab. )
Have a seat Sir.. ( Aku nak buat ujian telinge )

Okey okey thanks..
Adik ana mahu tanya, adik ada girlfriend?

( Aik? romentik soalan Pak Arab nie. )
Err. Sorry Sir i dont have any girlfriend.

Waa.. Rugi la adik. Sekarang banyak wanita cantik..

( Hah lantak kau )

Adik pernah mengorat gadis cantik?

( Tipu la aku kalau aku cakap tak pernah. )
Why Sir?

Just asking. Becouse you have a baby face. Really nice. ( tersenyum )

Sir please push this button once u hear something. ( aku nak buat keje aku kau duk puji pulak. )

Lepas habis periksa..

Son,  good enough?

( amende pulak nihh )
Sorry?

Telinga ana. bagus?

Ohh. okey Sir. Semua ok.

Kamu pernah solat dalam keadaan terdesak?

( Amende la soalan die nie, aku tak faham laa )
Sorry sir?

Pernah rase tenang lepas solat?

Ofcoz sir. Why?

Ana tahu ramai lagi kat luar sane, tapi dah asar nie. Ana tengok kamu xkeluar pom ambil wuduk dan solat?

( Addus. terkene aku. )
Saye perlu habiskan ini dulu tuan.

It's okay. I'll tell my friends that u want perform your solat. Its really okey son. Just go on. ( senyum )

( malu aku )
Okey Sir. Thank you Sir.

No no no. dont thanks to me. Thanks to Allah.

( Ops )
Syukran.

Yes, like that. Ohh, before u go, i want asking u some question, can i?

( amende lagi nihh, tadi suruh aku pergi.. )
Yes?

Dua orang pekerja kamu tu kenape tak pakai tudung?

( wah soalan! mencabar nihh )
Sorry Sir.  Diorang rakan sekerja saye. bukan pekerja saye. Emm.. i dont know bout it sir. Sorry.

Kamu perlu ambil tahu. Die bekerje bersama kamu. Aurat terbuka sana sini. Dosa! kamu yang tanggung. MasyaAllah. Living in sins.

( Allah. semputtt. )
( Kucing mane xsambar ikan depan mate. )
I'll try sir.

No. you must! No try try.

YES SIR!
Sir, i want to perform my solat.

Yes, son go on.

Lepas Sembahyang aku terus keluar klinik nak amek udare sikit. keje aku da ade org ovetake.
Tengah syok2 sembang ngan driver diorang, datang lagi pak arab nie.

( ahh sudahh )
Hello sir..

Assalamualaikum.

Err.. Waalaikumussalam. ( asal asyik kene je aku nie. Haa duduk tepi aku pulak, elok )

Son u smoke?

Sorry sir, say no to smoker. ( haha )

You lie to me. ( muke selumber )

( Arrgg? How did this happen to meeeeeeee? )
aku hanya mampu menyenyumkan diriku.

Take this cigarette. handmade from egypt.

Driver tadi menyampuk.
Amek je orang kasi.

Thanks Sir.

How long u smoke?

( Err.. Td suke kenekan aku ye. nie time aku pulak. )
Just a second sir. ( muke selumber. ) haha

What?

Sorry sir? ( haha )

Did u understand what i mean?

Ohh. totally sir. why?

Ohh nothing. ( muke selumber lagi. )

( Ini olang maa. kasi aja dulu baru dia leti maa )
Sir, did u have a lighter?

Yes ofcoz. ( masok tangan dalam kocek amek lighter. )

( Aku nak senyum tapi aku tahan )
( Aku amek lighter aku dalam poket aku buat keluar dan dgn selumber aku concos itu ronkok. ) haha

( Die hulur lighter die )

Sir, my cigarette already burn. Suddenly. ( Magik x? )haha

Ohh God...

Why sir?( aku xtahan suke nie. Driver die dah senyum2 kambeng da. )

Ohh nevermind.

Sir, your cigarette really really really.. ( aku xhabes cakap lagi die dah sambung. haa lantak kau. )

Mengasyikkan? this is a handmade. Terbaik dari ladang. hehe

No sir. bukan mengasyikkan. Tp buat saye nk buang air. excuse me. ( hehe )

Aku bangun nak belah. Tibe-tibe..

Son, I am sorry.. hekhekhek.. ( die ketawe.. )

( selumber aku balas. )
I'm sorry too uncle.. haha

Kamu pandai kenekan orang. Smart!

Eh, why not.. hehe

Nice to meet u son.

Thank you sir.

Aku membelahkan diriku. hahaha. AdiOs!

Jun 30, 2011

Perkahwinan Big Brother and Sister ..

. . Assalamualaikum . .

Alhamdulillah.. Entri kali nie aku nak kongsi sikit gambar "saeng rapat" aku kat korang-korang sume, insyaAllah.
Sebelum tu aku nak mengucapkan syukur kehadrat Allah S.W.T kerana menyatukan sahabat aku dua orang nie. Walaupun pada zahir dan hakikatnya aku kurang dapat menerimanya. haha. bukan sebab laen der, jangan silap paham. Dulu diorang satu kelas. sebelah kelas aku. Dulu bukan maen kau kutuk aku, aku kutuk kau. sekarang tau-tau da kawen. korang boleh terime bulat-bulat ke? taboley kan? hahaha. macam tu laa. 

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar daripada malam akad nikah sampai kenduri sebelah lelaki. Cume malam akad nikah tu je la yang lucu sangat2. haha. taboley cerita taboley. malu diorang syehhh. haha.

ehem3..


Nie gambar suasana dalam masjid Meraga Beris malam akad nikah.


Berdebar der.. macam aku plak yang nak akad nikah malam tu. haha


Yang baju putih seluar hitam tu bapak pengantin perempuan.


mase nie mula majlis. sume muke batu lagi. khusyuk dengar Tok Kadi cakap.


Gambar mase pengantin Akad aku xde. mase tu aku amek video. buat sample belateh nanti. haha


Haa. nie baru betul tadah tangan pengantin! nie Tok Kadi baru bace Khutbah ko da tadah doa. kan da malu. heee~~


Naim. Saksi sebelah lelaki.


Mase nie aku ingat Tok Kadi tu kate ape. " Hak nie surat sementara, kalau pergi pantai ade orang turun kete tunjuk surat nie. Kompem sek die lari." haha


Awuuuuw!! Azlina Azman. Comey! haha


Malu-malu lagi mase nie. hehe


Sarung cincin der.


 Nak tau ape jadi mase nie? haha. pengantin pompuan tolak pengantin lelaki. MOOD : MALU. kuang3


same.


Yang nie famili sebelah lelaki dan pompuan.


hehe. sempat bergambar di pantai.


Ade gaye cerita hindustan?


Pehh! Solute Bro!


jelingan manje. yg blakang duk buat serabut. haha


Abang! Mate sayang masuk pasir!


Yang nie kenduri sebelah pompuan. sori ade satu gambar jur. aku xpegi. berigak! haha


Meh abang tiup meh. Fuhhhhhhh! jahat pasir nie!


Hahaha. akhirnyaaaa~ Syabas bRoo!


yang nie gambar penutup. kenderi sebelah lelaki. banyak lagi gambar2 yg berkenaan. tapi xupload sume. hehe.

Moga-moga pasangan sahabatku ini sentiasa dimurahkan rezeki, aman dan damai. Dan mudah-mudahan xepat dapat anak! aku xsabat nk jadi pacikk! hahaha..





Apr 4, 2011

Nak Cantik Ka?

" Wahh.. cantiknya kulit muka hang, hang pakai produk apa?"
"Terpesona aku eh."

Cantik, suma orang nak eh. Chek pom nak.haha.. Nie chek nak tanya, antara cantik dengan sihat, mana hampa nak pilih? Cantik? Sihat? ha pikiq pikiq.. Cantik? kalutnya hampa.. Kalu chek, chek la nie bukan hampa. Chek pilih sihat. Sebab, kalau sihat pasti cantik dan kalau cantik mesti kena sihat. Xpercaya? susah eh hampa nie. kalut semacam ja eh. Kalu hampa cantik macam mana pom, tapi xsihat. Muka hampa yg comey molek tu pom jadi kusam, pucat. Tau!

Oleh kerana kecantikan itu adalah kesihatan, maka saranan chek tuk hampa hampa suma, jagalah kesihatan. Utamakan kesihatan. Kalau hampa nak guna produk kecantikan, jangan duk teruja dek iklan eh. Iklan yang hampa duk tengok tu, model depa memang sediakala cantik eh, kulit depa tu dah sediakala licin. Pasal tulahh. Tapi kalau dia tunjuk dua gambaq, satu gambaq sebelum dan satu gambaq selepas, ha yang tu maybe boleh dipercayai. Tapi xsuma.


Orang gemuk cantik apa kalau sihat. Sapa kata orang gemuk xcantik? sapa? sapa?. Mata manusia nie mana ada sama. Ada orang tengok si kurus tu cantik, ada yang kata xcantik. Ada orang tengok chek nie handsome. Ada yang kata xhandsome, itu mata depa yang terpeleut tu, bukan salah muka chek. Muka chek handsome apa, kalau x macam mana boleh jadi model Loreal Paris for Men. hahahahaha.. Chek gurau jaa. Tapi ini betul - betul kejadian, bukan cobaan.

Ingat ya suma, Sihat tu cantik. Dan cantik tu adalah sihat. Jadi utamakan kesihatan berbanding kecantikan sebab kecantikan mengikut pada orang yang sihat. Sememangnya tak ada jalan singkat untuk cantik dan sihat, kene buat macam orang len buat jugak. jaga.
hahaha.. Selamat Mencuba.

Assalamualaikum

Apr 3, 2011

Ikhlas ka cinta?

Ehemm.. ehemm..
Sound check sound check..
Assalamualaikum salam sejahtera salam hormat dan salam bahagia..
Lama chek xupdate blog chek eh.. Bukan xmau update tapi update tu yg xmau update.. update update..haha..
Beginilah, dimulakan bicara chek nk bercherita sikit tentang ikhlas..

Tau apa tu ikhlas? faham apa makna ikhlas? Hang tau x?? Hang tau x?? Ha xtau xtau.. tau pom takut..haha..
Hangpa jangan buat - buat xtau, ada orang xtau dan xpaham apa dia ikhlas tu.. Depa pikir bila depa duk sebut "chek ikhlas nie" makna dia ikhlas.. tengkoraq depa ( sorry tertaip ). Hey chek, ikhlas tu datangnye dari hati yang suci tau. Kalau hati hang xsuci, macam mana ikhlas tu nak singgah? habaq mai habaq mai chek nak tau. Kalau nak hati suci, langkah pertama hang baikkan dulu budi bahasa hang. Chek nak habaq langkah pertama ja dulu, langkah seterusnya mai tanya chek bila langkah pertama nie hang dah lepas, lulus.

Nie dia syaitan tolong ikhlaskan tuk hangpa..
       " Ikhlas saya mencintai dia, doktor. Tapi ini yang dia balas kat saya". Ini dia kata - kata seorang remaja perempuan atas kes hamil luaq nikah. " Ikhlas saya serah diri saya, doktor. Tapi dia tinggalkan saya jugak".
Mak aihh... kalutnya ikhlas hangpa. Bagi kat chek pom chek nak. hahaha.. xdalah gurau jaa.. Ini bukan ikhlas macha, ini cari nahas. Percaya x hangpa, inilah antara punca lain kenapa kes pembuangan bayi 'giat dilakukan'. xpercaya? xpa chek bg sikit keratan akhbar. Terbaru, seorang pelatih di PLKN terlahirkan anak di kem latihan. Da la duk beranaq dalam jamban. xsenonoh punya ibu.

Nie suma pasal apa macha..? Pasal ikhlas berchinta. " I ikhlas menyintai U, maka I ikhlas menyerahkan segalanya pada U". Hey hangpa, org len pom berchinta jugak, xda yg dapat anak sebelum menikah. Nie suma punca kurangnya didikan agama lah nie. Masa org duk ajaq agama hangpa sibuk duk ponteng kelas. Amek hang. Sapa susah? chek? awat chek plak yg susah nya. Hangpa la yg susah. Sapa suh duk terhegeh2 tergedik2, padam muka hangpa. Nauzubillah. Kalau sayang pom macha, ada batasnya. Jangan terlampau sayang, lama - lama jadi benci. Jangan terlampau benci, lama - lama jadi sayang. Tu suma ada duk tulis lam kitab eh. Hangpa ja yang malas nk baca. Kalau dah sayang kat seseorang, mintak pertolongan dari Yang selayaknya, Allah. Bukan En. Sai Ton, binasa hangpa nanti.

********************************
Terlampau sayang kat seseorang? senang, ingat Tuhan. mintak petunjuk. xperlu nk ucap "I love U", xmenjamin cinta hangpa, xikhlas tu. Doa tu sebagai senjata. Doa je la supaya dapat jodoh dgn dia. Jaga maruah dia, hati dia, keperibadian dia. Kalau ada yg xkena kat diri dia, jangan duk marah eh. Nasihat lebih berguna. Nasihat tu cubalah nasihat dgn cara yg berhemah. Jangan main sapu jah. Nie tidak, sebut ja pasal nasihat, abis suma hang sapu. Kalut nk p mana? Dunia nie sementara ja. Kalau hangpa rasa memang dia jodoh hangpa, SABAR. Apa yg dia buat, dia cakap, ikhlas xikhlas, hangpa sabaq. Allah sentiasa bersama dgn org -org yg sabaq. Kalau hangpa xsabaq, maknanya dia tu bukan milik hangpa, hangpa xikhlas dgn dia. Kaji hati hangpa tu dulu sebelum nak kaji hati org.



**********************************
Aihh.. merapu dah chek nie.. xpa xpa. Ilmu tuk suma. nk baca lagi? bayaq lah. Zaman sekarang nie nk masok jamban pom kene bayaq. hahaha. xda ah, bergurau jah. Maka kesimpulan chek, Jika Ikhlas kerana Allah maka hangpa xkan rugi. Bercinta xperlukan pengorbanan dan terkorban. Aduiihh, macam hipotesis sabjek sains jaa.. haha..

Assalamualaikum.

Feb 10, 2011

Menyesal Aku..!

DARKROOOOOOOOOOOOMM!

Kamo sedang membunuh akuh! Haishh.. Sebulan setengah aku buat kajian, research, ujikaji dan seumpamanye..
Tapi result tetap jek same klua.. "Draf awak direject! Sila buat lebih banyak kajian tentang darkroom." Woiit.. Ko cakap senang lahh..Aku nie yang duk cari siang malam malam siang xtido.. Fakta fakta fakta...
 macam nie dah gaye aku tgk muke ko




Bilik gelap mane ade fakta lengkap dan kekal bro..Fakta die berubah sokmo.. makin moden teknologi makin moden la care die..klu xcaye ko try klik link yg aku bagi kat ko 2.. bende same tapi fakta berbeza..

'Ventilation'.. Nie satu hal.. betol lah fakta aku bagi tuh! Ko klik link tuh! ko klik! ( gaye wak ketari dalam jgn pandang belakang congkak )haha..

adoii..tensen tensen tensen.. malam nie dah last.. kalau kene reject jugak, lantak ko lahh.. aku takkan peduli dah.. ko nak marah ke ape ke.. Bukan aku nak kaji sal bilik gelap saje.. kes study aku dah gaye macam tesis dah.. 

banyak lagi aku nak buat sebenarnye.. ko senang je hantar email kat aku.. " Saye xsuke sikap macam nie.. 'spoon-feed'.. buku belambak kalau nak..yang penting gigih!.." Amboii.. senang nye dier.. saya sekarang sedang belajar untuk mendapat diploma.. perkara yang awak cakap tu ade dalam ijazah.. macam mana saya nak paham.. pensyarah saya hanya ajar banyak tu.. tiada buku rujukan direkomenkan..

ahhh!
chow!

Feb 2, 2011

Ambulance versi baru. .

Seumur hidup ana.. Ana xpernah lagi tengok ambulan yg macam ana tengok baru2 nie.. memang terkejut ana tengok gaye ambulan tu.. Kalau korang tengok, kompem2 korang xmau naek ambulan lahh..haha

Mase ana amek keje shift petang hari tu, baru je datang kerja, bising satu deparment. Ana ingat ade bom nak meletup. Ana tanye ana punye jxr, die kate nanti awak pergi solat asar kat surau nanti awak tahu lah ape yg sedang berlaku. Ana pom buat xtahu je la. Masok je asar ana pergi surau belakang department dengan membe ana. Membe ana jalan depan, ana follow belakang dier. Tibe2 die berenti. Die tengok ana pastu senyum. " Fez, kalau kau tengok nie mesti ko xpercaya, haha". Ana pelik la jugak tapi xtengok lagi depan 2 ade ape. Ana pom memanjangkan tengkuk ana ( gaye nak meniru exam ) Wah3! hahaha.. solute org yg tukang parking "bende" tu. Memang buat org terkejut. Nak tahu godio? Jom3!

Sebelum tengok gamba nie ana nk terangkan dulu spesifikasi bende 2..
Gamba pertama : Van jenazah.
                         : Kaler Hitam.
                         : 4 roda.
                         : Selalu jumpe kat jalan raye.
                         : Muatan tidak melebihi 5 orang 
                           termasuk pemandu
                            ( kerande pom xmuat )


**
Mantap memarking
**

Gamba kedua : Ambulance
                      : Kaler Hitam dalam Biru.
                      : Roda? xde nampak.
                      : Pemandu 4 - 6 orang.
                      : Penumpang tidak melebihi 1 orang.
                      : 4 tingkap didepan dan belakang.

**
Kompem tiade kecelakaan jalanraye.
Kalau ade pom org xtelefon ambulan dah.
haha
**

Hehe..
Mase ana duk snap gamba2 nie.. Ade sorg pakcik tu tegur. " Sapo dio duk parking ambulan 2 lagu 2? Bab 2 rama hok matinyo loni." ade pulak membe die menyampuk kat belakang. " weh mat, buke mu ko hok bowok gotu pagi takdi? Ahh berat nate nih. Nie nok suh boh maroh blako lah nih."  hahaha...

Dunia-dunia..hahaha..
Hiburan semate2..
Tiade kene mengene dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia..
selamat!

Jan 29, 2011

Basoh Kanki Dunlu!

Tengah sedap-sedap aku duduk termenung dalam sebuah bilik.. Tibe-tibe....



Haffez..! Haffez..! Oo Haffez..! 
Kat mane ko..?
( Suare pompuan )

Eh..! macam fimiliar je suare budak nie..
Ye! Ko nak ape?

Laa.. Kat sini ko rupenye.. Puas aku duk cari ko dari tadi..

Yelahh.. Ape ko nak?

Nie aku datang nak mintak maap kat ko..

Ape salah ko?

La ko nie.. dengar la dulu ape aku nak cakap nie.. potong tol la ko nie..

Ha ye lah.. Ape die? cakaplah..

Dulu time aku memerlukan bantuan ko.. ko datang bantu aku.. time aku memerlukan pertolongan ko.. ko datang bagi pertolongan.. dulu time aku xde duet ko datang bagi aku duet.. dulu time aku..

Woii.. Ko boleh straight to de point x? aku malas nak dengar ko membebel..

Yelahh2.. Macam nie.. dulu ko ade bagi pinjam duet kat aku seratos.. Nie aku datang nak ganti balik la nie..

Aikk? banyak betul duet aku bagi pinjam kat ko.. Bile ko pinjam?

Yang nie aku tensen kalau nak berurusan ngan ko.. Asyik lupe je.. Ko nak x duet nie..?

Tapi bile ko pinjam ek?

Woiit! Ko nak xnak?! banyak tanye pulakk!

Dahh.. Ko letak kat bawah pintu tu.. nanti aku keluar aku ambik..

Yelahh..

Berape tu?

Laa.. Seratus lahh.. tak kan nk lebih kott..

Tadi ko cakap ko nak bagi bunge sekali..

Mangkok tingkap betol lah ko nie.. haram bunge-bunge nih!

Dah.. Letak je situ.. Aku nak...

Nanti ko jangan lupe amek tau..

Yee..Ko letak je laa..nanti aku amek.. Aku nakk..

Oke2.. tapi ko jangan lupe pulakk..

Ya Allah minah nie.. Yee yee yee.. Ko letak lahh situ nanti aku amekk.. aku nakk..

Aku dah letak dah nie...

Woii mangkok! aku tak abis cakap lagi ko dah potong..

haha.. weh aku nak cakap kat ko nie.. nanti ko jangan lupe basoh tau!

Ha? Basoh? Duet? Pintu? Pompuan?
Woii! ko sesat kat mane nihh! kurang hajo ko pompuan! aku nak melaborr nie! nie tandas jantan! ko tak reti base ke! keluar ko!

Hahhaha.. ha.. tu bunge die.. duet sekali ngan bunge aku kasi kat ko..hahaha !

Keluar ko cepat!

Padam muke ko! hari tu ko senang-senang je masok tandas pompuan kan? amek ko sekali aku bagi!hahaha !



Astaghfirullah!
kenape pompuan tu masok tandas lelaki? kenape aku boleh xperasan? kenape aku boleh layan die? ini semua permainan.. aku bangun pi basoh kaki.. sebelum tido semalam aku xbasoh kaki.. Korang jangan marah.. yang kat atas 2 mimpi jekk..hahahahahahaha !
jangan lah pulak pikir yang mengarot2..hahahaha
DaaDaa~

Jan 28, 2011

To know you is to love you . .

Hari nie ana nak kongsi lagu yang biase ana layan.. Lagu nie slow je.. Tapi time korang ade masalah ke, time sedih ke, time korang nk tido pom boleh layan.. Ana dah cari lam YouTube video lagu nie tapi tidak ketemu.. Sory lah kepade sesiape yang berkenaan.. Video tak sempat nak bikin lagi..hahaha ( laen kali tanye lah lagi soalan2 bocor cam nie ) kuang3!

Papepom ana bagi lirik tuk dikau yeah..keke
Lagu die berbunyi cam nie..

At times when I feel so lonely
No one to keep me company
You were there
At times when I feel so trouble
No one for me to turn to
You were there
You'll always there
In times of pain and sorrow
When it feels like there's no tomorrow
In You I find peace and strength
To get my life back on track again
In times of joy and laughter
Happiness feels like forever after
In You I find it never ends
Cause' your love's always there to mend
I've come to realize
That you are my savior
You're the most Forgiving most Merciful
A step I take towards You
Thousand steps You will see me through
You're the All Knowing
You the most Gracious most Bountiful
Allah
The more I know You
The more I love You

Ana bese layan lagu nie lah.. Time bangun pagi, time nak tido, time ade masalah, time sedih dan bile2 ana rase nk dengar lahh.. Tapi yg pasti dalam sehari tu wajib lagu nie masok lam telinga ana.,Ok?

Ok jup lupe ana nk bagi tahu.. Nanti ade pulak yg duk nanye sape penyanyi dier.. Tajuk lagu nie " To Know You Is To Love You" dan penyanyi dier Suhaimi InTeam..




Abg Suhaimi nie dah keluarkan Album die.. Tajuknye Kias Cinta.. Lame dah Album nie keluar.. korang cari lah kat pasaran terdekat..xpom cari kat kedai mamak.. InsyaAllah jumpe! keke~
Lagu nie nampak simple.. Tapi kalau korang hayati betul2, layan, fahami.. banyak maksud dan banyak perkare tersirat. InsyaAllah, kalau tektik korang betul, memang korang rase tenang sikit bile dengar..
So, fikir2kan dan selamat beramal!

PESANAN UNTUK HARI INI**
  • Nak mengingati Allah banyak care..
  • Cari care yang terbaek dan mampu merubah Hati korang tuk mendekatiNya.. 
  • InsyaAllah..


Jan 22, 2011

Ohh aku tertipu!

Malam tadi ana dapat sms dari sorg Hamba Allah.. Memang pandai beliau putar belit keadaan.. Sampai ana termakan dan terpakse menerima dengan relaa..hahaha

Hamba Allah : Salam.. Bz ke?

Aikk? demam ke budak nie?

Ana : W'salam.. Ado gapo?
Hamba Allah : Ade kredit dop? Tadop nk beri nie.. tengoh kaye ea..

Haishh..Kompius ana, selame nie xpernah2 pom baek macam nie..
xpe, layan je dulu..

Ana : Buleh la nok beri tu gakk.. demam ke deme baek sangat nie?
Hamba Allah : Olohh.. org nok beri nie banyok lalu tanye.. Amek je laa..
Ana : dah anto laa.. tengoh pokai nie..

Buleh kredit free der ana malam nie..Dunia2..

Hamba Allah : Emm.. bile nak amek moto?
Ana : 3minggu dari skrg.. bakpe? rosok ke moto?
Hamba Allah : Dop lahh.. Nk amek moto mane? biru ke kelabu?
Ana : Kelabu lahh..nk jalan jauh nie.. Bakpe?
Hamba Allah : Oo.. ingat nk amek moto biru..Hajatnye nk sembur spotrim tuu..

Aii..pelik er bunyi nihh..

Ana : Panda ke?
Hamba Allah : Bakpe dok nye..
Ana : Hoddo.. Panda melawok leni?
Hamba Allah : Adek abang kan.. Dah bowok moto biru la op? boleh sembur baru spotrim moto kelabu 2..

Haishh..Panda pulok panggil ana abang? lame nie maen redoh je panggil ana.. Ana biarkan sms 2 tergantung sebab nk makan nasik..
Tapi xsampai 5minit, masok lagi sms..

Hamba Allah : Woittt! Aku tanye nie! mu bowok moto biru ahh..

Kurang ajo punye budok..

Ana : Mu nk g mane? patut ar baek ngat ngan aku malam nie..
Hamba Allah : Aku nk g sekoloh aku amek result pekse..
Ana : bakpe moto biru 2 xsapa ke?
Hamba Allah : xlaju sembey..

Cukup berpelajaran budak nie jawab..

Ana : Mu anok sape panggil aku sembey?
Hamba Allah : Aku anok kak ross..
Ana : Dah aku nie?
Hamba Allah : Dah ari tu mu keluor dari perut sape? bukan kak ros gop ke?

Adusss.. memang kaw ah ana kene..

Ana : Hmm.. Dah amek lahh nk gune pom.. sembur spotrim 2 lalu.. kekgi musim ujan lop..
Hamba Allah : Aku mane panda..
Ana : dah sakni mu oyt nk sembur?
Hamba Allah : Saje je nk keching mu..hahaha..
Ana : dah xyoh la amek moto aku tuh..
Hamba Allah : Olohh.. nyesal aku topup ke mu sakni.. wat mari mula kredit aku!

Hahahahaha..Kene kawe..

Ana : Nyesal aku balas mesej mu.. dah amek ah nk gune pom.. Len kali wat tektik laen ah plop.. nie rasuah namenye.. kan aku tepon polis kan..

Hamba Allah : Dah mu gop hak makan nye.. Mu ingat mu bijok ngat?

Ana terpakse mengalah sebab xmau gadoh ngan adek beradek..haha.. Tapi malam nie baru ana tahu perangai adek ana membodek ana.. " Tak pernah sebelum ini "..Haishh..



Hamba Allah : weh..kredit siya..
Ana : aku tadop kredit..
Hamba Allah : Huh! memang soh mu kedekut taek idong masim!

Hah?? Apekah?

PESANAN UNTUK HARI INI**

  • Ade udang disebalik batu!
  • Berhati-hatilah ketika dibodek..
  • Jangan sampai ditimpa penipuan..
  • Selamat!

Jan 18, 2011

"Maen AngiN" punye PasaL

Kentut ke?
Haishh.. ape korang nihh.. bukan kentut sedare sedari.. nie maen angin laen..hahaha.. Ana sebenarnye asyik suke sorg2 je bile ingat balik cerita nie..hehe~

Pade suatu malam yg dingin, ana dan sahabat ana duk lepak dlm bilik.. sahabat ana duk sebokk layan perasaan sorg2.. Ana plak asyik duk layan game dlm facebook..( yela, nk layan perasaan pom tadop awek ) Nak dijadikan cerita, masok sorang lagi sahabat ana duk bersila tepi katil ana.. Ana dah tahu dah tujuan dier.. tapi ana buat2 xnampak.. ( haha ).. sahabat ana yang duk layan perasaan sorg2 tu pom tegur.. " Aipp! xtido lagi?" ( bangang apenye tnye org camtu? kompem2 lah xtido ag..hahaha ).. Sahabat ana yg baru masok nie pom jawab ( mule nk buke laman sembang ).. " xlagi, saje masok nk tengok virus poker dah merebak kat badan Haffez nie," sambil tersenyum.. Memang ana layan poker pom mase 2, bosan xtau nk buat ape.. depa pom duk sembang ape tah.. ana xlayan.. kepale otak duk tumpu kat poker ana..
Tiba2 ana dengar diorg duk sembang pasal PAS UMNO.. ( ape diorg nih? mlm2 bute duk berkempen.. ) Ana yang tengah tension nihh, dgr cter mengarott lagi lah tension.. Ana pom datang idea jahat..Try maen angin org best gak memalam bute nihh.. bulehh dengor wayang free.. ( haha ).. Ana tanye pasal Angkatan tentera ( askar ) kat sahabat ana yg baru masok tadi.. Fulamakk der! dia punya olahh macam Perdana Menteri..Ana dah suke sorg2 dah nie.. Tibe2 ade org chat ana kat facebook.. " Fezz, tanye banyak lagi..haha " Aihh? ana ingat xde org tahu ana punye tripp, rupe2 sahabat ana 2org kat luar tu duk pasang telinga nk dengar ana kenakan sahabat ana nie..hahaha.. Ana pom ape lagi, makin banyak soalan kluar dari kepale otak ana yg mula nk menjahanamkan org nihh..hahaha ( pukul 2 pagi der.. sapa yg nk dgr crita.. ) ana tukang tanye jur.. yang tukang dengar 2 sahabat ana tadi..ana xlayan pom apebenda dia duk olahh..hahaha

Sahabat ana yang kat luar tu anta msg suh tanye sal Jepun lahh, Askar Gurka lahh, Nuklear lahh..haha.. macam2..( diorg duk suke dah kat luar bilik tuh..) ana tanye punye tanye.. last2 ana dengar pasal Osama Ladin.. 
Aishh! nie dah mengarot masok abad Doraemon beranak 17 dah nie.. Naseb baek xkluar pasal Ultraman naek basikal..hahaha..

Ana tengok sahabat ana yg atas katil 2 dah tension dah muka duk layan crita dia..( ape xnye..cerita dia dah melerek sampai pukul 4 der..).. Ana amek towel kuar bilik.. ana tengok sahabat ana 2org tu dah pegang perut dah suke..hahaha.. " Jahat mung Fezz! Cian ke ye mung wt maen ke ye..hahaha.." ana dah xtahan, lantas mengketawekan diri..hahaha.. sampai nk terkeluor isi perott ana.. xsempat ana nk masokk jamban tibe2 terdengar satu suare mensound ana..
" Kuang Ajo ko Haffezz! Ko kenekan aku?? cair air liur aku cter kat ko.. macam nie lahh kawan.."
hahaha.. ana xtahan nk suke then ana masok jamban teross.. Mase ana duk dalam jamban tu ana dengar lagi diorg duk suke ramai2.. hahahaha.. ( tengah2 pagi bute korg boleh mengilai? )hahaha.. lantak koranglahh..
Ana kluar je jamban.. tup! towel ana kene tarik daa..! Naseb bek ana pakai boxer..( diorg ciap ambil gamba der..) haha.." aku memang xpuas hati lah ngn ko Fezz.. jage ko!"hahaha.. Yang lawaknye dia boleh xperasan sahabat ana yg atas katil tadi sampai tertido dengar dia punye cerite..haha.. Memang cerita anta boleh masok anugerahh lahh derr..solute! bedtime story..kuang3! ^_^y

P/S : Korang jangan tiru plak.. sahabat2 ana nie sporting.. kang korang buat kat sahabat korang, mengamuk sahabat korang nanti..hahaha

PESANAN UNTUK HARI INI**
  • "Diam lebih baek daripada berkata-kata"
  • Buat baek berpada-pada, buat jahat jangan sekali.
  • aDiOs!

Jan 15, 2011

Accident and Emergency ( A&E )

Ehem..Ehem.. ( Sound check sound check )
Assalamualaikum salam sejahtera salam hormat dan salam bahagia..

Malam kelmarin ade sorang lagi Hamba Allah pm dalam inbox ana.. Hamba Allah nie tanye pasal deparment Accident and Emergency ( A&E )..Sebelum ana terangkan, ana nak kasi tau kat Pembace-pembace blog bahawasanya ana hanya seorang pelajar Jurusan Diagnostic Radiography.. So, kalu ade salah silap ape yg ana tulis nie nk pohon beribu kemaafan sebab ana cume belajar sikit je tentang deparment laen..heee~


***
A&E
Untuk makluman semua, Jabatan Kecemasan di semua hospital akan beroperasi 24jam setiap hari. So sape-sape yang rase ade kecemasan tu bolehlah datang ke Jabatan Kecemasan bila-bila masa ( tidak termasuk bagi mereka yang sakit perut nak uk uk ok ). Kat luar jabatan tu ade Kaunter, petugas saringan atau petugas triage yang duk lepak kat kaunter tu. Bila korang pergi kat A&E petugas nie yang duk saring korang terlebih dahulu sebelum bawak masok dalam. Interaksi korang membolehkan diorang buat penilaian awal dan menyesuaikan permasalahan kecemasan dan jenis rawatan yg akan diberikan pada korang..So kalau dah rase sakit sangat2 tu jangan duk buat muke cantek lagi, buat muke betul2 sakit baru org semangat nak tolong.

A&E ade 8 PitStop iaitu :-
  1. Kaunter Saringan Awal ( Primary Triage )
  2. Kaunter pendaftaran
  3. Kaunter Saringan lanjutan ( Triage Sekunder )
  4. Zon Bukan Kritikal ( Zon Hijau )
  5. Zon Separa Kritikal ( Zon Kuning )
  6. Zon Kritikal ( Zon Merah )
  7. Ruang rawatan Asma
  8. Ruang Menunggu
1. Saringan Awal
  • Petugas akan saring anda terlebih dulu atau buat perawatan kecemasan (  jika korang teruk sangat lah sakit tu )
2. Kaunter pendaftaran
  • Biasanya waris yang akan diminta ke kaunter pendaftaran tuk daftar korang.
3. Kaunter Saringan Lanjutan
  • Kaunter nie bagi pesakit yang tidak kritikal, akan buat saringan lanjut seperti blood pressure, kiraan nadi, bacaan suhu dan skala kesakitan.
4. Zon Bukan Kritikal ( Zon Hijau )
  • Menempatkan pesakit-pesakit yang stabil dan kecemasan tidak serius serta tidak melarat.
5. Zon Separa Kritikal ( Zon Kuning )
  • Menempatkan pesakit-pesakit yang serdehana stabil tetapi serius dan berkemungkinan bertukar menjadi serius dalam masa pendek.
6. Zon Kritikal ( Zon Merah )
  • Menempatkan Kes kritikal atau kecederaan trauma dan boleh mengancam nyawa serta memerlukan rawatan segera.
  • Pesakit akan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi ( ICU ) atau kawasan kritikal di wad selepas proses stabilisasi.
7. Ruang Rawatan Asma
  • Pesakit yang mengalami serangan asma akut atau mendadak selepas melalui proses saringan awal akan dihantar ke ruang rawatan khusus untuk pesakit asma. Walaubagaimanapom bergantung kepada tahap ketenatan asma. Untuk kes serius, pesakit akan dihantar ke zon-zon rawatan yang lain.
8. Ruang Menunggu
  • Lupe nk cakap kat korang, bagi pesakit yang tidak kritikal, no giliran akan diberikan.
  • Ruang menunggu nie beselah.. jgn buat2 xtahu.
Kalau korang nak tahu.. A&E sekarang sudah bertukar name kepada T&E iaitu Trauma and Emergency..
Semoga pengetahuan yg diberikan dapat dimanfaatkan dengan sebaek-baeknya jika berlaku sebarang kecemasan.
aDiOs!

PESANAN UNTUK HARI INI**
  • Kalau korang nak tnye pape..pm la ana..InsyaAllah selagi terdaya ana akan usahakan..
  • Pandu cermat jiwa selamat.
  • ingatlah orang yg tersayang.
  • Selamat!

Jan 14, 2011

BoSaN ! !

Sekarang dah masok 4 minggu a.k.a sebulan dah ana melepak kat Kuala Krai.. Dengan TV takde, lampu dalaman rumah cume gune lampu reban ayam je ( ala.. mentol bulat yg memedihkan mate tuh ), air paip berfungsi 20jam je sehari ( naseb bek ade kolam ), kedai jauh, makanan mahal dan sebagainye = B o s a n ! . .
Bukan nak merungut apetah lagi tidak bersyukur kawan dan kawan..  Cume terbit dari hati perasaan bosan je.. rasenye xsalah kea? Rumah org laen kiri kanan sumenye astro.. tapi tempat tinggal ana? cukup2 untuk tido jee..

**
Tengok! pajero orang tu pom pasang astro.. rumah ana bukan kate astro.. siaran radio pom sipi-sipi je nak lekat.. ana xtahu lah macam mane nak terangkan kat tuan-tuan dan puan-puan..
Haisshh . .

Kawan ana kate.. " xpe..Hidup mesti bermatlamat! balik kerja pukul 3, tido.. bangun pukul 2pagi sebab lapo.. nak cari makanan xboleh sebab hujan.. pastu sambong tido balik, bangun2 subuh pagi esok.."
Anta punye matlamat lah macam tuu.. Ana bukan macam tu..

**

Hidup ana xsame ngan anta.. Ana perlukan kehidupan yang selesa..hehe.. Ana ade Laptop, ana menggunakan laptop ana sebaek-baeknya. Buat assignment, kes study, layan fb, coret blog yang xtahu ape nih.. kire okey lah dari budak kat bawah nie..

***
Fuhh~
kuat dan bergaye die punye laptop..
terbaek bro..!
***

Kire-kire mase ade sebulan lagi dan lepas tu boleh ana check-out cepat-cepat dan laju-laju.. Sedare dan sedari sekalian jangan le pulak fikir ana bukan-bukan.. Ana sebenarnye nak kongsi kehidupan je.. Bukan nak mintak simpati atau ape-ape.. Oleh kerane terlalu bosan, so ana conteng-conteng la dalam blog nie.. buleh buat senaman jari..hahaha..
Tapi jangan risau, Masjid tepi rumah ana je.. kompem ana xlupe solat! ( yang selalu pesan kat ana tu )..
So.. inilah kehidupan.. out!

PESANAN UNTUK HARI INI**
  • " Terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tahu.."
  • Selamat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...