Nov 8, 2012

Photo Syndicate Youth bakal beroperasi seratus peratus .

Assalamualaikum salam bahagia salam hormat salam cium tangan ibu dan bapa ~


Hai kengkawan ku yang aku kasihi sekalian. Cewah. Bukan nak membodek nie tau. Paham - paham jela bila aku masuk blog nie, mesti ada barang baek punya tuk kawan-kawan semua.

Nie aku nak bagitau kat korang semua bahawasanya aku telah berkecimpung secara langsungnya dalam dunia Photographer dan dengan serius sekali. Tapi harus diingatkan, aku bukan nak bagitau yang tu sebenarnya. Tapi aku nak gitau yang group aku telah membina satu syarikat fotografi. Dan syarikat ini dinamakan " Photo Syndicate Youth " ( PSY ).

Photo Syndicate Youth telahpun beroperasi dan sentiasa menerima tempahan. Ops! Lupa nak habaq yang PSY adalah syarikat fotografi yang membuat perkhidmatan seperti Majlis Perkahwinan, Pertunangan, Akad Nikah, Bersunat dan lain -lain.

PSY mempunyai lima orang Photographers. Setiap orang daripada kami telah menerima latihan khusus dalam bidang fotografi dan diiktiraf.

Kalau dalam kalangan kawan -kawan nie ade yang berminat nak guna perkhidmatan kami, PM la aku. InsyaAllah. Rezeki jangan ditolak.

Nanti aku akan update lagi tentang pakej - pakej kami.

Chow@!


Sep 15, 2012

Penangan Bleach ditengah malam. Bacaan Surah Yasin ditengah hari.

Ye. Malam semalam memang aku tido lewat. Lepas subuh aku bantai sambung tido balik macam orang tak sedar diri. Aku tak sedar orang ramai duduk disebelah aku tengah hari tadi. Tapi ade beberapa suara yang sayup - sayup aku dengar masuk dalam mimpi siang aku.

Suara i : Arwah baek orangnye.

Suara ii : Kesian.

Suara ramai : ( Bacaan Surah Yasin )

Bacaan tak sampai habis aku tersedar. Terkejut campur terkedu tengok kiri kanan. Masing - masing pandang aku. Berbaju melayu siap kopiah dikepala.

Aku : Kenapa nie. ( mamai )

Kawan aku : Lah. Hidup lagi ropenya. Ingat dah mati.

Aku : Ehh?

Kawan aku : Dah. Bangun. Pukul berape da nie. Ko tak nak pi solat jumaat ke? Tido mengalahkan mayat.

Masing - masing tersengeh macam kerang busuk. Yang aku heran macam mana diorang boleh masuk bilik aku sedangkan pintu terkunci dari dalam?



Nota Kaki : Tidur biarlah berpada - pada.

Aug 17, 2012

Mereka tak pandai nak simpan kebodohan.

Aku tak tahu ape yang ade dalam fikiran mereka. Antara seronok ataupun bodoh. Sori tersebut. Umur dalam era 30 - an masing - masing. Tapi tak pandai nak fikir ape yang elok dan ape yang tak elok. Fikiran macam budak - budak.

Cuba bayangkan kita masuk sebuah restoran tuk makan tiba - tiba ada orang baling mercun. Menyirap tak? Okey kalau fikir kawan - kawan atau senior tu kira laen. Tapi kalau dah makcik - makcik pom ade, tu apa cerita bro? Kalau ada diantara makcik - makcik tadi ade yang sakit jantung? Acane? Korang dah dewasa boleh fikir. Ye dak?

Dah la restoran nie tertutup. Bergema sekali mercun meletop. Fuhhh.


Nota Kaki : Kita hidup berkongsi tempat untuk dipijak, udara, alam sekitar. So, tak salah kalau kita nak berkongsi rasa hormat antara manusia. Ye dakk?

Haffez : Aku suka tengok pompuan pakai baju kurung. Serius!

Aug 8, 2012

Prank Hari jadi Di Malam Hari!

Tengah syok - syok tido, tetiba dinding rumett aku bergegar. Terkejut berok aku. Tambah pulak suara macam orang mintak tolong. Bingkas aku bangun capai kayu besbol bawah katil g bilik die. Sebelum sempat aku sampai, aku dah dengar orang keluar bilik tergopoh gapah. Berlari aku nak kejar. Masuk je bilik die, rupe die dah tak nampak muka dah. Putih habeh!

Aku tanya die kenape kau nie? Sape masuk bilik? Die cakap hari nie besday die. Hampeh!

Aku ingat penceroboh mane nak rogol rumett aku. Bikin suspen doo.

Patut la awek die mesej aku petang tadi. Awek die tok dalangnye. Kunci rumah aku hilang lah ape lah.

Ranap rumah aku. Dah macam buat parti sabun dah. Janganlah buat macam nie tengah - tengah malam bute. Kang ade balik naek ambulans kan.

Aug 1, 2012

Sikap Warga Malaysia Sekarang.

Aku bukan nak kutuk warga negara aku sendiri. Tak kira Melayu, Cina, India atau papelah. Aku bercakap atas dasar sifat keprihatinan. Malam tadi lepas aku balik kerja aku terus pergi ATM tuk keluarkan sedikit duet.

Lepas aku keluarkan duet dan berjalan pulang ke rumah, aku nampak tiga orang pemuda yang tengah bawak bagasi alatan menukang kalau aku tak silap. Yang sorang tu letak bagasi tu atas bahu. Diorang baru nak naek tangga bergerak kat sebuah Mall. Kat belakang mereka ramai warga Malaysia beratur nak naek jugak.

Mase aku baru nak lepasi tiang besar, aku dengar suara manusia ibarat dalam kesusahan. " Eh eh eh." Suara ala-ala kalut sikit. DAN aku nampak pemuda yang bawak bagasi kat atas bahu tu tengah cibit bagasi tu macam nak terlepas. Memang nak terlepas pom. Kaki atas tangga, tangan yang pegang bagasi tu kat tepi selepas pemegang tangga bergerak tu. Kalau terjatuh memang berkecai bagasi tu. Semua orang kat belakang dia berundur sambil buat muka terkejut. Naseb baek baru naek 2 3 mata tangga.

Kawan die tak dapat nak tolong sebab dah jauh kat atas. Tinggal die sorang terkontang-kanting menahan bagasi tu daripada jatuh sambil mengundur. Kesian aku tengok.

Yang aku peliknya, kenapa orang kat belakang die tak dapat nak tolong langsung? Takut tangan kotor? Yelah bagasi tu nampak kotor sikit. Semua pakat buat mula terkejut. Kaget kat tempat masing-masing.

Aku pom mempercepatkan langkah tuk ambil bagasi tu. Alamakaihh. Berat dowhh. Nak melecet jugaklah tangan aku nie. Lepas tu baru pemuda tu turun daripada tangga bergerak tu. Tadi dia xdapat nak turun sebab kasut die tercabut, bagasi berat campur kalut sikit. Aku pasti dalam hati die mesti berharap sangat ade orang tolong sambut bende kat tangan die tu.

Lepas die turun dan pergi kat aku, dia bersuara. " Bang, sori bang, berat. Tak boleh imbang. Terima kasih ya."
Laa. Mat indon rupanya. Aku tanyalah sepatah dua oke ke tak. Dia cakap okey cuma tangan dia kebas sikit.

Bagasi die tu berat dalam 5 6 kilo kot. Tapi, jika dah lama angkat sesuatu nie, benda yang ringan pom boleh jadi berat. Kalau tak percaya tanya lah Abg Ben Ashaari tu hari-hari angkat besi. Mesti dia tahu keadaan macam mana. Tak gitu Abg Ben?

Bila aku tengok manusia-manusia tadi naek tangga bergerak tu, semua buat-buat tak nampak. Begitulah sikap warga kita ya?

Aku tepuk bahu dia dua kali, pesan suruh hati-hati dan aku blah. Aku tengok atas kawan dia angkat tangan tanda terima kasih.


Nota kaki : Walaupun siapa pom dalam kesusahan, kita yang terdekat nie hulur-hulurlah bantuan sikit. Jangan buat tak tahu je. Kate Satu Malaysia. Tak kan nak buat hal masing-masing je? Nanti mati kita nak gali kubur sendiri dan kambus sendiri ke? Fikir-fikirkanlah.


Jul 28, 2012

Berfikir sejenak sebelum tidur.

Ya. Cuba kita berfikir sejenak sebelum melelapkan mata. Maksud aku fikir pasal dosa yang telah kita lakukan hari nie. Ya Allah banyaknya!

So wahai sahabat. Beristighfar dan selawatlah ke atas Nabi Muhammad junjungan mulia. Pagi esok bangun jangan lupa doa taubat tau!

Selamat.

Jul 9, 2012

#5 perkara membuatkan kita macam orang bodoh .




#1
Kite sedang berSMS dengan kawan kita dan mula termenung apabila selesai berSMS. Apabila terbangun dari lamunan, kita mula mencari handphone kita yang berada pada tangan kita dalam keadaan kelam kabut. Semua diselaknya, bawah tilam, bawah bantal, bawah selimut. Yang paling sadis, kita ke hulu ke hilir mencari. Bila sedar handphone ade kat tangan, mula tarik nafas lega dan berkata,
" Bodohnye aku nie. "

#2
Sedang dengar lagu dengan earphone dan terlelap buat seketika. Bila bangun earphone tercabut dari telinga. Bendalah yang ade kat earphone tu tercabut dan hilang. Kita mula cari merata-rata. Bila sedar, bendalah tu ade kat telinga kita.
" Esh, kat sini kau. Bodohnya aku nie. "

#3
Kat kelas. Sedang asyik menulis tiba-tiba kawan datang ajak bersembang. Tengah bersembang fikiran kita terbahagi dua. Satu dengar kawan sembang, satu lagi duk tengok apa yang kita tulis. Lepas tu selit pen kat celah telinga. Lama bersembang, bila nak sambung menulis kita mula tercari-cari pen. Habes satu kelas kita tanya kat mane pen. Lepas tu kawan tegur kat telinga kita tu ape?
" Bodohnya aku nie. "

#4
Kat dalam dompet ade Not 10 ringgit tiga keping. Pagi tadi kita tengok ade tiga keping. Tengahari pulak kita pergi ke cafe dan berbelanja sepuluh ringgit. Bila petang kita buka dompet, tengok tinggal dua keping. Mula gelabah duet kita hilang dan bagitau kawan-kawan duet kita hilang sepuluh ringgit. Bila datang akal tuk berfikir, kita cuba berfikir sejenak dan baru sedar kita dah belanja duet sepuluh ringgit tu.
" Bodohnya aku nie. "

#5
Naek motor pergi ke kedai dengan kawan. Bila sampai, dua-dua turun pergi kedai. Bila nak balik kita start motor dan tunggu kawan naek. Kita masukkan gear satu dan jalan. Kita mula berborak kosong dengan kawan belakang. Bila kita tanya soalan, kawan kat belakang senyap. Kita pusing belakang tengok kawan kita tak ada. Mula tersenyum sorang-sorang sambil fikir, " Bodohnye aku nie boleh tak perasan kawan aku tak naek lagi." Pastu pusing balik pergi amek kawan.


Haffez : Korang mesti dah lalui semua ini kan? hahahaha. OMG. OMG. OMG.


Jul 8, 2012

Lawak Bodoh Tuk Hari Ini.

Ahad bersamaan 8hb Julai 2012. Bertempat di dalam tandas bilik 126. Pada pukul 1pm. Mangsa ialah Muhammad Hafiz Bukhari a.k.a AKU. Tok Dalangnya Senior sejam. Kenapa aku panggil die senior sejam sebab die masok sejam lebih awal daripada aku dalam bilik aku sekarang masa hari daftar dulu. ---

Memang akan aku ingat perkara diatas sampai dia pom terkena sekali.

Ade ke patut die campur pati teh sabah sebanyak suku gelas dalam shampoo aku.  Patutlah aku mandi tadi ade bau teh semerbak. Puii.

Bila dah kena batang hidung sendiri baru tahu nak berfikir . .

Kita sekarang kalau sesuatu perkara yang jadi kat diri kita sendiri baru kita tahu nak fikir benda yang kita buat selama nie betol ke salah. Menyusahkan orang ke tidak. kan?

Manusia, biasa lah tuu.



Aku bercakap pasal parking kereta. Kalau korang parking kereta g kerja, nak balik jadi macam nie hah. Nak mengundur tak boleh, nak mara tak boleh. Kalau boleh nak angkat kereta. Bikin hati panas tak? Kita selalu buat jugak kan? " Tak pe, sekejup je aku nak parking nie." Kita tak fikir pom pasal tuan punye kereta laen. Ye tak tuan-tuan? huhu.






Kadang-kadang kalau dah terdesak sangat nak parking kereta takut kena saman dengan perbandaran, sanggup keluar ikot tingkap. Tak kan tak pernah buat kot? kihkihkih. Sayang nak cari tempat yang elok sikit. Kalau dah rope ini, kereta tercalar sikit pom takpe. Asal perbandaran tak saman. FAIL!

Bila kereta dah calar, mula lah nak maki kereta sebelah. FAIL!






Bile orang tanye nape korang sanggup buat camgitu?
"Alah chott, tak tengok parking lot tu dah penuh?"

Alahai, kesiannye.





Bila orang parking kereta mereka depan atau belakang kite punya kereta, bende yang kita nak cepat jadi lambat. Contoh kalau kita tinggal kat rumah flat. Orang parking macam tu hah. Isteri kita nak bersalin atau anak kita sakit, nak tolak kereta kat belakang kita tu? Larat ke kita? So, fikir-fikirkan lahh.




Aku rasa Kerajaan Malaysia patut buat parking macam nie lah. Baru lah orang tak dapat nak parking kat bontot atau kat depan. Romentik sikit. Sesak pom tak. hehe.


Haffez : Kalau dah terdesak nak parking depan atau belakang kereta orang tu, tinggalkanlah contact number kat cermin kereta tu. Biar orang senang nak contact bile nak keluarkan kereta mereka. Tak gitu chott?

Jul 7, 2012

Jangan menilai manusia sekarang dengan pandangan luaran sahaja.

Pada zaman moden serba maju dan serba cukup nie. Semua benda dah berubah. Termasuk manusia sekali dah berubah. Yang pompuan nak jadi laki, yang laki nak jadi pompuan.

. . . . Apa benar nie ahli nujum?

Betol lahh. Cube korang tengok sekeliling. Kalau lelaki, badan dah tough giler, muka macho, rambut up-to-date, pakaian gempak, suara pehh gentle giler, ade lah sifat kelakian tu. Tapi bila jalan, puii. FAIL!

" Bos ade pen tak?" Suara lelaki asli keluar. Tengok sekali memang lelaki sejati. 

Tapi bila bangun nak pergi toilet. Tangan patah, punggung melenggang - lenggok siap bercat-walk. FAIL! FAIL! FAIL!

Kalau yang pompuan pulak. Yang tak bertudung tu memang kita boleh tengok la macam mana. Tapi ini yang bertudung bai. Pakaian cantik je. Kemas. Mengikut trend sekarang lah kate orang. Tapi bila kita nie lelaki pergi dekat dengan die cuba tuk mengayat, baru kau tahu disebalik mee kari tu ada udang.

" Cantik awak nie, nak pergi mana?"

"Ehh? ape nie? nak mengorat la tu. Bro, gua tak maen lah jantan-jantan, bro. Not my taste."
Sekali pompuan yang lagi cantik datang. 

"Bang, sori lambat. Ayang pergi toilet tadi."

Hah. Kang dah terbeliak bijik mate aku.

Korang rase pada zaman sekarang, sifat luaran tu boleh pakai lagi ke? Aku rasa dah tak boleh pakai kot. Sekarang, nak nilai seseorang kena kenal betol-betol dulu baru boleh mengeluarkan statement maut. Kalau tak jauh bara dari api. Laen yang kita cakap kita nilai, laen yang jadi. Kan?

Fikir-fikirkan lah sedaree~



Nota Kaki : Kita dah berada kat akhir zaman nie. Korang sedar tak kawan-kawan? Kalau tak sedar lagi tu bangun-bangun la oii.

Haffez : Aku bukan buat tuduhan melulu nie. Ini melalui pengalaman. Seseorang tidak boleh bercakap tentang sesuatu perkara tanpa melaluinya. 

Jul 6, 2012

Doktor diperlukan SEGERA.

Memang sejak lima bulan yang lepas lagi aku memerlukan Doktor yang berkaliber tinggi. Tapi asyik delay, delay dan delay. Amboii dah macam flight nak delay.

Dan sekarang, oleh kerana faktor delay berkenaan. Perkara yang mungkin dahulunya boleh dicegah kini tidak boleh diselamatkan lagi. Hanya boleh diselamatkan jika dioverall semula. Huh, sedih.

Laptop aku nie sebenarnya dah nazak tahap cipanzi dah. Nak start ambil masa lima minit baru window bangun. Nak bukak folder ambil masa 2 minit baru terbukak. Tengok movie dah macam tengok videoclip dalam Youtube. Lekat, lekat dan lekat.

Ade sape-sape kat sini yang tahu penyakitnya? Antara dijangkiti virus atau 'hardware problem'. Semalam aku pergi ke kedai laptop kat sini, hajatnya nak format balik. Tapi bila tanya harga, RM100 sekali format. 
. . . . . . . . Choiiii! mahal nak mampos. 

Mintak tolong sape-sape yang tahu penyakitnya. PM lah aku yer. Mintak tolong ikhlas nie. Ohh lupe nak cakap. Sejak beberapa bulan yang lalu. Aku memang tak pakai antivirus. Sekian.


Jul 5, 2012

Wanita, Please Take Note. Part Two.

Assalamualaikum dan selamat pagi warga blogger.

Ingat lagi entri ini ( Wanita, Please Take Note. Part One. ) 
Entri kali nie sambungannya. Aku lambat update sebab aku lupe. Naseb baek ade orang PM aku tanya tentang sambungan die. Die cakap die nak tahu. Macam kena kat batang hidung je? HAHA.

Oke.

Pada entri lepas aku ade cakap kan tentang wanita yang bajet good-good tu kan? Bajet cantik body solid boleh nak maen-maenkan lelaki.

Sebenarnyakan wanita-wanita yang berada diluar sana. Aku ada pengalaman tentang wanita yang macam nie. Sebab tu aku berani nak cerita kat sini. Benda nie bukan jatuh atas diri aku. Tapi jatuh kat kawan baek aku.


#1
Peristiwa nie berlaku kat kolej tempat aku belajar dulu. Wanita nie bernaseb baek kerana sedar serta-merta sebelum berlaku perkara yang tak diingini.
Cerita die macam nie.

Wanita tu sekelas dengan kawan serumah aku. Kawan serumah aku selalu cerita kat aku yang wanita tu memang cantik. Semua lelaki memang tergila-gilakan beliau. Sampaikan ade yang sanggup keluar belanja ratusan ringgit sebab nak pikat wanita nie. Tapi wanita nie licik. Bila dah dapat ape yang die nak, die blah macam tu je. Sape tak hangin bai? Tapi kalau nak diikutkan, dua-dua bodoh.

Satu hari, sorang kawan aku yang sekelas dengan wanita nie dah hangin benar dah dengan perangai die. Tak makan tegur orang sekeliling. Die datang kepada wanita tersebut dengan muka biasa. Tersenyum-senyum. Wanita nie pom layan macam biasa. Dan terjadilah perbualan seperti ini. ( Bukan seratus peratus tepat ape yang mereka bualkan tau. )

L : Lin ( Bukan nama sebenar ), awak memang suka dengan kerja awak tu ke?

W : Kerja apa Bob ( Bukan nama sebenar ) ?

L : Maenkan perasaan orang tu?

W : Ala, Bob. Kau kisah ape kaen orang. Jaga lah kaen tu sendiri. Hidup aku, aku punya suka lah.

L : Ye la kan Lin. Hidup kau. Bukan hidup aku kan. Kau maen-maen dengan perasaan orang. Kikis duet orang. Lepas tu kau belah bodoh macam tu je. 

W : Hah. Dah tau bukan kisah kau yang kau nak menyibuk nie pasal? Dah tadek kerja sangat dah ke?

L : Bukan nak menyibuk, Lin. Tapi hati-hati lah ye, Lin. Hidup cuma sekali je. ( Muka memerli )

W : Eh, Bob. Laen je ayat kau nie.

L : Takde lah, Lin. Aku nie kawan kau. So, aku nak bagitahu lah sikit. Lin, cuba kau bayangkan. Suatu hari nanti, bila kau jalan sorang-sorang kat mana-mana tetiba ada orang culik kau. Dia rogol kau bergilir-gilir dengan kawan-kawan dia. Dia amek video dan jual merata-rata. Dan yang paling sadis, lepas diorang rogol kau bergilir-gilir, diorang seksa kau. Lagi dasyat kalau diorang bunuh kau dan humban kau kat mana-mana.

W : Gulp! Bob. Kau buat aku takut lah.

L : So, Lin. Berhati-hati lah ye. Kau tu muda lagi. Cantik. Bijak. Jaga diri leklok.

Bob bangun dan terus blah. Meninggalkan Lin terkebil-kebil memikirkan cerita Bob tadi.

*Wanita nie bernaseb baek sebab secara serta merta dia berubah. Alhamdulillah. Dia sekarang da pandai hormat orang, jaga tingkah laku.



Nota Kaki : Hidup kita atas Bumi Allah nie cuma sekali. So, pandai-pandailah jaga segala-galanya. Jangan sampai ada orang menyimpan niat dendam terhadap kita.

Haffez : Ini cerita betol tau. Aku tak maen-maen. Sumpah. Ada lagi satu cerita. Cerita nie lebih menarik. Tapi aku tak dapat cerita terus. Dah panjang sangat dah. Kang ade yang tertido bace entri aku nie. Laen waktu pulak ye! Papai~

Jul 4, 2012

Toyota 86. Cekidoutt!

Assalamualaikum salam hormat salam bahagia salam cium tangan ibu bapa.


Pagi Rabu yang indah lagi bahagia ini aku nak kongsi sikit sebanyak tentang idaman baru aku. hakhakhak.



ALL-NEW TOYOTA 86









Amacam?
Menyirap tak tengok gambaq?
Kereta nie bakal masok cerita Initial D yang baru.
HAHA.

Nie baru tengok gambar. Tak duduk dalam dan pandu lagi. Harga setakat nie RM 243 000*.
Haishh. Dapat satu nie berduyun amoi aku bawak naek nie. hekhekhek. So, korang nak satu tak? Nak aku nak tolong tempahkan. hihi


*  Harga atas jalan termasuk insuran untuk transmisi manual kat Peninsular Malaysia.

Haffez : Tunggu 20 tahun lagi aku angkat satu. Kalau ada rezeki. InsyaAllah. Doa-doakan ye!

Jul 2, 2012

Aku dah jadik Bapak!

My First Hero was Born at May 28, 2012 !
Awesome!
HAHA!

AHMAD AKID DARWISY. Hero pertama aku yang telah dilahirkan oleh Azlina Azman pada 28 Mei 2012. Ingat lagi pasangan pengantin yang aku post dalam entri yang lalu?

Inilah hasilnya. hihi

* AHMAD AKID DARWISH *

COMEL macam bapak saudare die kan?. hihi

Tapi aku nak mintak jasa baek kawan-kawan tolong doakan supaya Darwisy sehat dan dirahmati Allah kerana asyik demam. 33 hari suda. Darwisy tak dapat terima susu ibunya kerana aku pom tak tahu kenapa. Bila isap susu ibu die, Darwisy kompem muntah, demam dan bla bla bla.

Berat Darwisy semasa dilahirkan 2.5 Kg. Tapi sekarang sudah up 4.2. Hihi. Sehat dalaman hero aku nie.

KEEP IT UP, HERO!!

Nanti umur Darwisy setahon aku upload lagi gambar die.
kkuikuikui.







May 24, 2012

Pengalaman Kedua.

Ini antara pengalaman kedua aku berkerja di tempat orang sendirian tiada teman. Sadis dooo. Kalau di ikutkan hati ini. Kompem - kompem aku blah terus nie. Kusut.

Orang kata bukan senang nak jadi senang dan bukan susah nak jadi susah. Aku pegang kata-kata nie. Tu yang buat semangat aku nak kerja berkobar-kobar balik. hehe. 

Kalau nak diikutkan hati, memang aku nak sangat duduk rumah goyang kaki. Tapi dah lumrah manusia perlu bekerja tuk mencari sesuap nasi. Tak kan nak suruh mak bapak tanggung lagi kan, bro? Kalau dah kawen lagi lah besau tanggungjawab. Kan? kan? kan? Lelaki pulak tu.

Lapor diri tadi dah macam daftar nak masok kolej. Bapak serabutnya pun. Tapi dengar gaji besau, serabut pom serabut lah. Asal masyuk. kehkehkeh. ( Nak tanggung anak orang nie. )

Tapi tu lah. Manusia. Tak boleh nak susah langsung. Nak senang je kojenye kan?


Haffez : Mule-mule dah kurang semangat, berapa bulan lekat tah keje nie. huhu.




May 18, 2012

Rase macam nak buat senaman jari je. JOM!

Ish ish ish ishhh . . .

Nie blog aku ka? 

Hee~ 

Lame tak update. Asal melepak kat rumah , hotak aku tak berape nak up-to-date sangat. Hee~
Tidak menjadi masalah , hari nie aku update. kehkehkeh.

Sapa kata tak kerja dan duduk melepak kat rumah seronok ? 

Sape yang ada jawapan seronok dalam kepala tu maknanya anda seorang pemalas. Sori. Aku bukan nak kate aku rajin. Tak. Tapi apabila aku melalui pengalaman tidak berkerja dan melepak kat rumah 24 jam sehari , aku rasa macam aku nie seorang insan yang langsung tidak berguna. Otak beku , tepu dan sewaktu dengannya.

Bukan itu saja , ( cewah dah macam ucapan awam dah ) mata nie dah rase macam letak celak hasil daripada membuta. hehe. Tapi Alhamdulillah , aku dah dapat kerja. 23hb nie aku melaporkan diri. Rezeki Allah ada kat mana - mana. Cuma terpulang kepada seseorang individu untuk berusaha mencarinya atau sebaliknya. Kalau dah duduk saja kat rumah tunggu kerja datang bergolek alamatnya sampai kiamat tak sampai-sampai.

Kita pandai kan ? 

Bila sesuatu yang baek tuk kita , kita malas nak cari. Contohnya kerja. Banyak alasan kita. Kerja sekarang susah nak dapat lah , ape lah. Tetapi pada dasarnya , MALAS itu sebagai puncanya.
Akan tetapi!
Bila sesuatu itu buruk buat kita , kita rajin je cari . Kan kan kan?. Contohnya berpeleseran tanpa arah tujuan. Benda tu tak bagus tuk kita. Tuk masyarakat , tuk agama. Tapi kita rajin je buat kan?

So , aku ingin berpesan kepada diri aku sendiri dan rakan-rakan sekalian. Fikirlah. Pasti selamat.




Haffez : Hahaha. Sebenarnya, sebelum dapat kerja dulu, aku pom macam nie lah. hahahaha

May 5, 2012

Sorry . :-(

Wahhhh!

Blog dah berhabukk. keh3.

Sorry bro. Buzy bangat nih. Sampai lupe nak ucap. Thanks bro coz' bersusah payah bangun pepagi bute pi amek saya kat bus stop. hak3.

Good Luck in your new job. Love u. Papai~

Apr 15, 2012

i'm back

haloo.... salam salam salam.....
huh, lama sungguh tidak MS mengupdate ini belog ma.
mungkin atas sebab kesibukan dan kebizian yang melanda. huhu

anggaplah ini satu update.
chow lu.
salam



Mar 27, 2012

Dik, atas kepala ade tangga. HEHE

Warga Blogger!!!!!!

Peace Yoo!



Aktiviti malam aku sejak beberapa bulan yang lalu.


Ye. MENGGUNTING RAMBUT anak-anak buah. Bukan aku bukak kedai gunting. hihi.

Boleh dikatakan dua kali seorang untuk sebulan nak potong rambut. Aku tak kesah sangat. Tapi yang aku kesahkan ialah asal nak gunting rambut je malam, asal malam je nak gunting rambut. Haishh.

Kalau rumah nie terang macam kedai gunting rambut tu tak pe lah. Nie malap semacam je. Kenapa dengan lampu? Tak nampak rambut choii. huhu

Kang tak pasai-pasai ade yang melekat tangga atas kepala. 

Malam nie dah sorang anak buah aku melekat tangga atas kepala. Aku balik keje lewat malam nie Sesampai je kat umah tengok ibu aku dah potong rambut anak die. Kesian tengok die, aku pom mengofferkan diri. Tapi cakap kau, bila aku nak amek alih, kepala anak die tu dah ade tangga lif. haha.

Aku nak repair camne lagi dah teruk sangat tu? Sikit-sikit tu boleh lah. Tapi memang still ade lagi tangga. Yang tu kompem lekat dalam 3 4 hari baru sama balik. kehkehkeh. 

HAHA, nasib la dik. Tangga pom tangga la. hihi.

Mar 26, 2012

Aku tak mahu meninggalkan Ibu aku!

Salam hormat salam bahagia, Salam cium tangan ibubapa.

Hujung minggu nie, benda yang aku "mintak-mintak" selalu tu bakal menjadi kenyataan. Bos da terima surat perletakan jawatan aku. NICE. Lepas nie aku akan jadi penganggur tambahan balik. LAGI NICE.

So, maknanya aku juga bakal mengangkat kaki pergi dari rumah ibu aku dan tinggal bersama mak aku balik. Ape yang menjadi tanda tanya korang ialah ibu aku seolah-olah tidak mengizinkan aku pergi dari rumah die. hihi.

Dulu, time aku nak sewa rumah pom die tak bagi.

  " Abg tak suka ke tinggal dengan ibu?" 

Allah. Selepas dengar satu soalan yang keluar dari mulut ibu aku tu, aku terus tak jadi sewa rumah. Tapi semalam tengah makan nasi, ibu aku tanya soalan laen pulak.

   " Abg nak balik rumah mak hari ape? Tinggal lah lame sikit kat sini. Ibu suka abg tinggal dengan ibu. "

Huhu. Rase berat je hati aku nak keluar dari rumah nie. Sayu je rase.

  







Mar 25, 2012

Wanita, Please Take Note. Part One.

Wahai wanita-wanita sekalian,

Korang ingat korang cantik, body macam model, ramai orang lelaki tergila-gilakan kamu, kamu dah bagus? dah perfect? Macam tu? 

Korang ade terfikir tak masa akan datang? Atau senang cakap perkara yang mungkin akan berlaku selepas itu? Tak de kan? Aku jamin 100 percent.

Cerita Untuk Sahabat.

B 1 : Awak, sampai hati awak pergi macam tu je? setelah segala yang saya curahkan sehingga hari ini?
G : Sudah la awak, saya tak sesuai tuk awak. Saya jahat. Kay bye.
B 1 : Awak!?

B 5 : Kenapa awak buat macam nie kat saye?
G : Memang patut pom. Saya menyesal kenal orang macam awak. Awak jahat.
B 5 : Ape yang saya buat?
G : Awak maen kayu 3 dibelakang saye! Dah jangan nak sorokkan lagi. Kita Putus!
B 5 : Err? Tanpa usul periksa?
. . .

B 7 :  Awak thanks muncul dalam hidup saye.
G : Same-same. ( Grrrr. )
B 7 : Jom saya belanja awak shopping.
G : Hehe ( Yess! Akhirnya. )


Wahai wanita-wanita sekalian,

Tidak mustahil perempuan seperti diatas ada di antara kamu kan? Tidak mustahil kamu tidak berbuat demikian kan? Untuk pengetahuan kamu, cerita diatas adalah kisah benar. Malah lebih teruk daripada itu.

Cerita Seorang Kawan ( Wanita )

Seorang kawan lelakinya bertanya. 
    " Kau nak lelaki yang macam mana? "

Jawabnya : Aku kan cantik, takkan nak yang sempoi-sempoi, bro. Mestilah yang kaya, hensem. Dalam hidup nie, ape yang tidak memerlukan duet? Takde kan? Nak masok tandas pom kena bayar 20 sen. Ini pulak nak hidup bersama. Duet tuk segala-galanya, bro. Tak de duet tak bahagia. Betol aku cakap. 

Lelaki itu bertanya lagi.
    " Habes kau tak rase bersalah ke ko permaenkan perasaan lelaki-lelaki tu?"

Jawabnya : Ade lah jugak sikit-sikit. Tapi nak buat macam mana. Hidup mesti pandai berdikari. Pandai pilih yang mana elok yang mana tak elok. Kan. Dah diorang yang terhegeh-hegehkan aku. Bukan salah aku jugak. Lagipom aku bosan kalau asyik dengan sorang tu jee. Aku tak hipokrit la, bro. Kalau aku dah tak suka baek aku blah. Buat ape tunggu lagi kan? Lagi menyampah adelah.

Cerita Seorang Sahabat ( Lelaki )

Seorang sahabat memujuk.
   " Dah la, bro. Yang sudah tu sudah. Dah tak de jodoh nak buat macam mana. Bukan kita mintak pom. Lagipom pompuan banyak lah dalam dunia nie. Bukan dia sorang ja duk ada. Ramai lagi nun. "

Jawabnya : Memang la yang sudah tu sudah. Tapi aku tak puas hati tau. Jatoh maruah aku dipermaenkan oleh pompuan tu. Sial. Kau tengoklah nanti. Aku gulai-gulai satu kawah.

Sahabat tadi berkata.
   " Gulai? Ehemm, Jangan lupe kawan yer. hihi "

Nampak tak ikatannya disitu sahabat? Bukan senang lelaki yang dipermaen-maenkan oleh seorang wanita dapat memaafkan wanita itu sewenang-wenangnya. Nampak?

Nak tahu selanjutnya? kita jumpa selepas iklan penaja.

Selamat.


Haffez : Wee aku ngantok lahh. sat sat g aku sambong. bobye., 




Rumah Aku Masok Pencuri, Der!

Yang ini aku marah. Masok nie dah berape keturunan da yang masok umah mak bapak aku. puii. Tiap kali masok, mesti kedai mak aku yang diorang geledah dulu.

Tapi yang aku heran sangat sangat sangat, tiap kali masok takde pulak barang-barang berharga yang hilang. Cuma yang terbaru nie je handphone adek aku kena tibai. Tu lah, handphone mahal-mahal duk tinggai kat umah buat pa, kan?

Awal pagi Khamis lepas, mak aku dapat emergency call daripada nenek aku kat kampung. Suruh balik segera. So, lepas adek-adek aku balik sekolah, mak ngan bapak aku blah balik kampung. Dalam kul 2 lagu tu lah kot. Adek aku yang kedua duk keja kat bandar.  Takde sesape lah kat umah. Aku? aku duk keja kat Kemaman nih.

Dalam pukul 5 petang, adek aku cakap die rase tak sedap hati. So, dia mintak nak balik awal ngan bos die. Sesampai ja kat umah, bukak ja pintu, cerah semacam dari belakang. Die masok tengok-tengok pintu belakang dah pecah. Uihhh! dasat pencuri tu nah. hihi. Dia duk cerita la nie. Bukan aku nak tipu ka pa.

Naseb baek pencuri tu tak sempat masok dalam umah. Setakat kat kedai mak aku jah. Kalau tak kaya raya la jawabnye depa. Yang hilang satu bag duet yang sarat dengan duet dalam empat lima ratus jugak. Mak aku tinggal tuk adek aku buat bukak kedai pulak malam nanti. Dan handphone adek aku. huhu

Yang aku nak marah sangat, adek aku tak call pom aku cakap kedai kena pecah. Mak aku yang call aku cakap suh balik umah kena pecah. Tensen gua dapat adek takmau kongsi masalah nih.

Tapi alhamdulillah. Takde kemalangan jiwa.


Haffez : Pencuri-pencuri yang dihormati. Nak masok umah aku cakap. Boleh aku stanby awal-awal. 

Mar 19, 2012

Manchester Uniter makan besar.

Haa, dah tengok? Memikat hati dowhh. hihi






Tu diaaahh! Nampak Chicharito tuh? Double gol malam nih.



Malam nie The Red Devil menang besar. Bangga aku! hihi. Tapi aku sempat tengok perlawanan Chelsea tadi. Akhirnya Fernando Torres menamatkan badi gol beliau. Tahniah!


Solute Bro!

Dah selesai. Tido la pulak. hihi.

Mar 18, 2012

Lineup for tonight.

Tension, tension jugak kan? Bola tetap bola. hihi.

Lineup tuk malam nie.






Okey. Lineup dah tahu. Cuma keputusan je belom.

Nak tahu?

Jom tengok!


Glory-glory Manchester United.

Peluang Kedua? Lupakan.

Kalau bercakap tentang kesilapan, semua orang telah melakukan kesilapan. Tiada yang terkecuali. Kalau bercakap tentang kejujuran. Semua orang ada. Tapi tidak semua yang menggunakan kejujuran dengan sebaek-baeknya.

Tapi.

Kalau bercakap tentang peluang, tidak semua akan dapat peluang kedua. Peluang kedua akan hadir tanpa diduga. 

Hari nie aku dapat satu peluang untuk menzahirkan segala apa yang aku tak puas hati kat bos. Tapi aku mensia-siakan peluang itu.  Dan untuk pengetahuan aku sendiri, peluang kedua tidak mungkin akan muncul lagi.



Nota Kaki : Hargai peluang pertama, peluang didepan mata. Jangan biarkan nasi bertukar menjadi bubur.


Haffez :  Aku tak sanggup nak cakap sebab die cakap elok-elok dengan aku. Tak kan aku nak marah die. haaaaaaaah! Tension aku. kiciwa lagi!


Mar 14, 2012

Hilang arah. Pening.

Sejak awal bulan sampai sekarang, mood aku nak pergi kerja hilang. Yela, bangun lewat, pergi kerja lewat. Duk kat tempat kerja pom rase bosan je memanjang. Aku dah rase macam aku pulak bos. Arah orang je buat itu buat ini.

Ade rase macam nak resign, ade rase macam tadek. Pening aku. 

Kalau aku resign kan rase macam rugi pulak. Belajar tinggi-tinggi tapi kerja tak sampai setahun. Tapi kalau aku stay, aku takut memudaratkan orang disekeliling aku pulak. Entah, sejak aku hilang punca dari dia, panas baran aku makin menjadi pulak. Astagfirullah.

Kena buat Solat Istiqorah nih.


Mar 13, 2012

Bagus punye pompuan. Terang-terangan Gila Besi. Materialistik.

Hari nie aku keluar rumah dengan berpakaian agak kemas sikit sebab hujan tak henti-henti dari malam sampai ke pagi sampai ke malam balik. Aku agak aku tak perlu tolong member aku pergi hantar barang sebab hujan.

Tapi petang tadi  hujan tetiba berenti. Member aku pom ajak pergi hantar barang kat perumahan belakang tempat kerja aku. Aku pom oke lah. Member mintak tolong. Aku pergi dengan baju tak bersalin sebab nak cepat. Tak kisah sangat pom.

Selesai je hantar barang aku suruh member aku berenti kat Mesra Petronas sebab aku nak beli topup. Aku suruh member aku tunggu jup je. Beli topup bukan nya lama sangat. Seminit pom tak lepas. Aku masok je dalam Mesra tu, MasyaAllah. Ramai nye awekss.

Bukan nak jadi ulat bulu. Tapi aku nak cepat sebab orang menunggu. Tetiba ade orang cuit bahu aku. " Fezz bak aku pinjam sepuluh. Aku lupa bawak duet." A'ah bagos. Nampak awek ramai dan dan je nak beli barang. Tadi aku tanye cakap tak de ape nak beli. Siap suruh aku cepat ade lah. Sekarang die yang naek. Lelaki. Tak pelik kan? hihi.

Bukan itu yang aku nak bagitau. Tapi yang aweks aweks aweks aweks tadi tu. Dalam Mesra tu pandang aku atas bawah. Aku ingat zip seluar aku tak tutup. Aku pom tengok. Kebetulan awek cashier tu kenal aku, die tengok ape yang aku buat. "Woi Haffez, awak tak malu ke depan anak dare orang nie?" Hah lantak. Kalau zip aku betol-betol tak tutup lagi la aku malu.

Zip aku oke. Seluar aku oke. Baju aku oke. Complete set. Serba hitam. Dari atas kepala sampai ke selipar aku hitam. Lantak lah. Orang nak tengok. Biar lah. hihi.

Keluar Mesra aku cari LORI member aku. Pehh! Betol-betol depan pintu. Terbaek. Aku tengok kanan nampak aweks aweks aweks tadi pandang-pandang aku.

Terdetik dalam hati aku.
              " Hensem jugak aku rupanya. Dari tadi awek tengok." hihi.

Tapi dalam hati jek. Kat luar aku buat-buat tak nampak. Kan ade orang cakap perasan pulak. Kebetulan LORI member aku parkir tepi HONDA CIVIC 2.0.

Aku gerak ke sebelah penumpang LORI, maknanya sebelah pemandu HONDA CIVIC 2.0. Sebelum tangan aku bergerak membuka pintu LORI, mata aku tiba-tiba menjeling aweks aweks tadi.

Bab nie lucu. Bila aku jeling tu, mulut aweks aweks tadi macam sebut perkataan OOOOO. Hahaha.
Mungkin dalam hati depa tertulis nie kot.
      " Woooo, kereta HONDA CIVIC 2.0 tuuuuuu. Kaya! Kaya! kaya!." hihi

Tapi aku bukak pintu LORI dan terus naek. Dan aku jeling balik aweks aweks tadi. Diorang dah terbahak-bahak suke. Damn lah!

Lepas tu aku tengok muke sesorang. Diorang diam. Lepas tu curi-curi tengok aku then suka balik. Sial. Materialistik punye mangkok hayun. Time aku naek camry bos aku tak de pulak aweks aweks tu. haha.

Member aku masok dan teros cabut.

Kau perempuan, kalau pandang harta duniawi tak bahagia hidup. Fikir-fikirkanlah.


## Kalau kau pompuan cari calon suami yang kaya dan korang hanya pandang kebendaan. Punahlah masa depan korang. Sementara semua tu.

Mar 11, 2012

My brother will fly to Labuan.

Tanggal 20hb Mac 2012, semua kawan-kawan tajaan Kementerian Kesihatan Malaysia bakal berangkat ke penempatan kerja masing-masing. Alhamdulillah.

Bermacam-macam ragam mesej dari kawan-kawan  aku dapat. Ade yang kate best, ade yang kate Alhamdulillah. Tapi ade yang kate aku terananya. hihi. 

Kadang-kadang geli hati aku baca mesej-mesej korang. Tahniah la yer sahabat-sahabat. Semoga berjaya bila memasuki alam baru tu. Jangan lemas sudaa. 

Bukan semua happy tau bila dapat tahu tentang penempatan tu, ade yang kecewa. Hujung minggu lepas aku dapat panggilan dari sahabat aku menyatakan beliau akan terbang ke Labuan. Terkejut campur tak percaya aku dengar. 



Keesokan harinya aku bergerak ke rumah beliau dan bermalam semalaman tuk beri kata-kata semangat kepada beliau kerana suara beliau sewaktu bercakap dengan aku dalam telefon macam dah seksa sangat. hihi.

Sesampainya aku ke rumah beliau petang berkenaan, memang muka beliau nampak tension. hihi. Lucu-lucu. Mak bapak beliau pom cakap yang diorang susah hati tengok anak diorang tuh. Asyik termenung je semenjak dapat tahu akan melapor diri di Labuan tuh. hihi.

Apa guna aku sebagai sahabat kan? So, aku mula memberi terapi semangat kepada beliau. Aku menghubungi sahabat aku yang kebetulan telah bekerja sebagai Radiographer di Labuan untuk menguruskan segala urusan beliau apabila beliau mendarat disana pada 18hb Mac nie.

Selepas beliau bercakap dengan sahabat aku yang berada di Labuan tu barulah aku tengok muka ceria beliau. hihi. Kate hati batu, baru dihantar jauh sikit dah tension. hihi.



Papepom tahniah lah sahabat. Aku doakan yang terbaek tuk kamu. InsyaAllah.


Mar 10, 2012

Cinta jarak jauh? Plastik!

Cinta sekarang bukan seperti cinta pada masa dahulu. Please take note. Cinta zaman dulu , walaupun jauh, cinta tetap bertaut dihati. Tetapi , cinta zaman sekarang, kalau cinta itu cinta jarak jauh, lupakan niat itu. Itu semua plastik !

Minggu lepas , roomate aku ade bercerita tentang kisah cinta jarak jauhnya. Sadis. Sambil2 tu aku korek sikit2 camner dier boleh terjebak dalam cinta jarak jauh tu.

Aku : Macam mana awak boleh kenal mamat tuh ?
Roomate : Entahlah. Saya kenal dia melalui facebook. Mula2 dia add saya. Then , saya terima.
Aku : Ohh. Lepas tu ?
Roomate : Lepas tu kami komen mengomen. Dia mintak phone number saya , saya bagilah.
Aku : Dengan mudah awak bagi?
Roomate : Yelah. Saya tengok picture2 die macam okey je die. Macam budak baik je. Lagipun nak kawan kan. Tak salah kot.
Aku : Allah. Patut lah abang saya marah sangat saya buat facebook. Bukan tak boleh awak. Tapi bahaya tau. Lepas tu macam mana?
Roomate : Lepas berbalas2 mesej tu la die ajak saya kapel.
Aku : Awak terima?
Roomate : Mula2 tak. Tapi die buat ayat tu macam hati saya nie betul2 tersentuh tau. Saya pun terima.
Aku : Mudahnya awak nie. Tanpa bertentang mata , tanpa lihat dengan mata awak sendiri awak boleh terima ?
Roomate : Tu lah silap saya. Tapi mula2 tu die okey je tau. Sweet je. Tapi selang beberapa minggu tu la banyak gaduh.
Aku : Ohh. Lepas tu macam mana boleh putus ?
Roomate : Saya tengok die komen syg abg dengan pompuan lain kat facebook. Sakitnya hati. Lepas tu la kitorang gaduh teruk. Then we clash. End of the story.
Aku : Pulak dah. Tu la awak. Lain kali nilai orang betol2 dulu.


Inilah serba sedikit aku boleh kongsi tentang isi kandungan Cinta jarak jauh. It interesting right ? hehe. Aku rase dah cukup untuk membuktikan cinta jarak jauh tu plastik. Kaum wanita tolong lah jangan percaya dengan lelaki zaman sekarang. Kebanyakan plastik.



Bukan semua. Cuma sebahagian mungkin. 

Daa Daa~

Mar 1, 2012

Sepuluh Hari Lagi Dan Bakal Tersisa.

Pernah tak korang minat akan seseorang tetapi tak pernah luahkan perasaan korang padanya?
.
.
.
.
Aku tension betol kalau aku tanye soalan tade sape yang jawab.
Oke aku andaikan korang pernah.

Korang malu-malu kan? Korang pernah luahkan tapi bukan dengan cara yang serius kan? Dia ingat korang maen-maen kan. Betol tak?

Ingat ye korang. Kalau suka akan seseorang dan korang rase dia bakal menjadi pendamping korang, luahkan perasaan korang sebelum apa-apa berlaku. Jangan biarkan nasi menjadi bubur. Kalau tidak korang bakal kecewa. Cewahh.

Aku cakap benda yang betol. Sebab sekarang aku tengah lalui. Benda yang sangat menyentuh hati pabila dia pom sama seperti aku. Takut.

Sekarang hanya tinggal sepuluh hari lagi sebelum dia diijabkabulkan. Sedih o.o

Feb 29, 2012

Pssstttttt! Aku cuti lah.


Yuhoo.
Hai pekabar orang2 disini? Sihat? Aku saje singgah sekejap nak tengok ape yang berlaku dalam dunia blogger ni. Alhamdulillah. Lancar kot. Huhu.

Sekarang musim cuti semester lah. Aku tak ade idea. Musim cuti secara automatiknya otak aku pun cuti. Tepu. Hehe. 3 Februari ni InsyaAllah aku akan menaiki bas ke universiti aku. Doakan ye! Walaupun korang tak kenai aku. :p

Ehem. Credit to MRI and MAMN aje? Mane lagi sepupu yang lain? Aku pun ade lah. Membanting tulang jugak. Tak aci betol lah tuan punye blog ni. Pilih kasih. Tak suke tak suke dan tak suke. Tak aci.
Dan.
Pandai ek Abg Hafiz. Dan2 je suruh aku pergi rumah Che Ngah. Die ajak awek tempat kerje die rupenya. Tak kasi aku tengok.
Takot kene bahan la tuh. Huhu.


P/s : Gambar mereka-mereka tu dah ade lah. Spy aku amek gambar. Hakhakhak.

Nasihat berguna untuk manusia yang berfikiran.



Ape yang akan korang rase bile balik dari kerja, tengah penat-penat, panas-panas, kepala tengah jem pasal tension tempat kerja, tengok-tengok laptop korang tak boleh nak di on kan? Masih boleh chill lagi ke? Boleh?



Masalah betol lah kalau orang bagi pinjam tapi tak pandai nak jaga elok-elok nih.

Korang, aku nak bagi nasihat sikit tuk korang-korang. Bile guna atau pinjam barang orang laen, pandai-pandai lah jaga. Gune elok-elok. Buat macam gune barang orang laen. Bukan barang sendiri. Korang tahu tak ape perasaan tuan punya barang bile diberi elok tapi dipulangkan macam sampah? Gembira tau.

Aku tahu lah laptop aku tu dah nazak. Itu semua jasa baek kawan-kawan lah tu. Buat macam laptop sendiri. Tapi senazak-nazak laptop aku pom, masih boleh gune tau. Masih boleh berbakti pada aku. Tak pernah lagi aku pinjam laptop orang nak buat kerja. Damn tol lah. Fail. Spoil.

Lagi satu, kalau dah ditakdirkan sesuatu barang yang korang pinjam dari seseorang tu rosak. Jangan lah buat-buat tak tahu. Mengaku. Terus terang kat tuan punya barang yang barang diorang rosak. Mintak maaf. Bertanggungjawab. Kalau tuan punya barang marah atau suruh bagi ganti rugi tu, nasib lah. Janji korang dah mengaku dan mintak maaf.

Kalau tanggungjawab sebesar nie korang tak dapat nak pikul, macam mana tanggungjawab terhadap keluarga korang? Macam mana korang nak pikul? Adoi, tak gune lah tulis panjang-panjang. Bukan ade yang nak bace pom. Wassalam.



Feb 28, 2012

Aku Ditawar Menjadi Model. Bahagianya.




Beberapa hari lepas, seorang hamba Allah yang bernama sahabat menyatakan hasrat beliau untuk menjadikan aku sebagai model fotografinya dalam kajian kursus beliau. Aku mungkin sedikit tergaman. Terkesima mungkin. Hasrat mahu menonton wayang tiba-tiba menjadi satu temuduga yang tak terjangka. Adakah aku tersilap percaturan didalam segmen pendengaran? Sangkalku meleset sama sekali. Aku akan terima menjadi model beliau?

Jawapannya tidak. Titik. Bukannya sombong atau ingin menjual mahal. Secara jujurnya aku seorang yang kaku dihadapan kamera. Tewas kepada diri sendiri untuk menunjukkan bakat ‘posing’ dihadapan kamera. Aku lebih gemar memegang kamera daripada dipegang kamera. Mungkin disitu bakatku lebih menyerlah. InsyaAllah.

Semenjak dibangku sekolah dan melangkah masuk ke alam universiti, jika ada suatu majlis yang ditaja oleh mana-mana pihak, aku akan setia memegang kamera yang diamanahkan oleh guru-guru mahupun kawan-kawan. Aku boleh di’titlekan sebagai Fotographer part timer. Pernah dilemparkan kata-kata seperti gilakamera oleh kawan-kawan. Aiman tak kesah. Pada aku, mengambil gambar lebih gembira daripada diambil gambar.

Jika dilihat kepada semua folder gambar didalam laptop aku, mungkin sedikit sahaja gambar aku terkandung didalamnya. Walaupun majlis besar sekalipun, jika kamera berada di tangan aku, peratusan gambar aku didalam kenangan majlis tersebut sangat tipis sekali.

Menjadi model? Bukan matlamatku. InsyaAllah suatu hari nanti aku akan dinobatkan sebagai seorang Fotographer yang berjaya. Ngeh ngeh ngeh.

Sebagai konklusinya. Aku sangat bahagia kerana ditawarkan. Tapi Sorry sahabat. Tak dapek den nak nolong eh. Kuikuikui.




Nota kaki : Bagi aku sebuah kamera DSLR dan hantar aku ke Taman Bunga, Pantai, Sungai yang mempunyai air terjun dan sebagainya. Baliknya aku selepas itu korang boleh bukak gerai gambar permandangan yang menarik. Aku boleh kompem! Haha.

Feb 27, 2012

Aku Tabik Cardiff City. Aku Bangga Dengan Arsenal. Aku Down Sekejap Dengan Manchester United.


Ye. Tahniah Liverpool! You are the winner. Carling Cup milik anda.
Tapi, secara jujurnya anda tidak layak. Aku tabik Cardiff City ( Bluebird ). Anda berjaya mengekang Liverpool secara keseluruhan sehingga minit terakhir. Anda telah berjaya membawa Liverpool ke babak masa tambahan dan penalti. Korang bayangkanlah. Skuad The Reds turun dengan kesebelasan utama yang utama. Semua starplayer. Tetapi gagal menyekat kemaraan Bluebird. Malu.
Cardiff City! Anda buat Malaysia Bangga! haha.


Arsenal. Tahniah. Kerana berjaya menyekat kemaraan Spurs walaupun Spurs leading 2 - 0 pada pada permulaan permainan. Aku sokong Arsenal sebab tak mau bagi Chelsea naek. hahaha. Papepom tahniah!

Manchester United? Erm. Kau bagi aku hangin. Down sekejup moral aku. haha. Tapi Terima kaseh Ryan Gigs. Jaringan kemenangan milik anda. Dua mata dibelakang pendahulu liga. Bagus! Walaupom ketiadaan pemain utama. Anda terbaek. haha.

Sekian.

Feb 23, 2012

Bawak Toyota Camry Doktor terr.

Wahh. Hari nie Bos aku dapat angin ape pom aku tak tahu. Dengan bersahaja beliau berkata.

" Haffez jom ikot aku. Aku nak ajar kau bawak kete aku."

Haha.

Agak memeranjatkanlah. Secara tiba-tiba perasaan aneh datang dalam benak sanubari aku. Tapi kan. Seronok jugak tau bawak kereta besau-besau nih. Fuhh. Suspension mantop! Kalau minyak banyak tadi mau satu kemaman nie aku pusing. haha.

Yelah. Nak kate aku tak pernah naek kereta mewah, menipu. Selalu je aku naek. Tapi kali nie jadi pemandu. Fuuu. Terjangkau fikiranku. kekeke.




Tadi naek kereta nie. best! best! best!
.......





Tapi aku ade dengar Bos aku nak angkat kereta nie pulak. VW Golf GTI. Pehh!
Tak mustahil aku boleh bawak kereta nie pulak. haha.
Tak sabar. Tak sabar. Tak sabar.











Nota Kaki : Aku rase niat bos aku ajar bawak kereta dia bukan ape. Mungkin nak suruh aku ambil tender pemandu pulak kot. Tak payah susah-susah die bawak sendiri. huahuahua.

Tolong Selamatkan Anak Kucing!




Memang dasyat peristiwa semalam. Hitam. Memang aku akan rase bersalah yang teramat sangat jika empat ekor anak kucing tadi tak dapat diselamatkan. Aku akan rasa bersalah sampai mati.

Korang bayangkanlah, niat murni korang bersama kawan korang untuk membakar rumput-rumput kering dihalaman rumah tinggal milik abang kawan korang dipenuhi anak-anak kucing. Tapi korang tak perasan. Bila api dah dinyalakan dan ada ura-ura semakin marak baru korang terdengar jeritan anak-anak kucing tadi. Ape yang korang akan rasa? Bersalah tak?
Test hati korang, kalau tak rase ape-ape maknanya hati korang dah mati. Perbanyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran dan selawat keatas Junjungan Mulia Nabi Muhammad S.A.W. InsyaAllah.

Berbalik pada topik aku.
Ya. Bila api dah marak baru kitorang perasan ade anak-anak kucing dalam timbunan rumput kering tu. Ape lagi, kawan aku berlari sambar getah paip air yang berhampiran untuk padam api. Tapi mase tu pulak air slow. Bayangkan api yang tengah marak nak dipadamkan dengan air yang perlahan giler. Kawan aku dah panik, tak tahu ape lagi yang boleh membantu. Aku hanya mampu mengambil sebatang kayu yang panjang untuk menolak bara-bara api ke tempat lain.

Tapi Alhamdulillah, dengan pertolongan Allah, anak-anak kucing tadi berjalan keluar daripada api berkenaan. Mase tu lah kitorang ambil anak-anak kucing bawak pergi ke tempat yang selamat. Syukur. Walaupom tangan aku melecur sedikit terkena api. Huhu.


Nota Kaki : Kucing juga makhluk Allah. Antara haiwan yang mulia. Perliharalah mereka dengan sebaek-baeknya. InsyaAllah akan diberkati Allah.

Feb 21, 2012

Kawan sekadar kawan.


Ape maksud "Kawan" bagi korang?
.
.
.
.
.
.
Aku kan, tension betol bile aku tanye soalan tapi tadek sape nak jawab. hangin satu badan.

Hari Sabtu lepas bersamaan 18 Februari 2012, rumah nenek aku ade buat kenduri menyambut menantu bapak saudare aku. Persiapan semua complete. Tapi ade la jugak yang tak complete mane. huhu. Seminggu sebelum majlis dijalankan, aku dah kerahkan tenaga-tenaga buruh ( kawan-kawan sekampung ) tuk tolong buat persiapan sehari sebelum dan pada hari dilangsungkan. Memang aku memerlukan tenaga buruh yang ramai.

Tapi ape yang aku dapat dari kawan-kawan aku yang baek dan "membantu"? 

Sehari sebelum majlis dilangsungkan, batang hidung langsung tak nampak. Ade yang lalu, tapi sekadar mengangkat muka. Tak kan aku nak panggil, suruh tolong kan? Sendiri mau ingat lah. Dah aku ingatkan sebelum itu.

Mase sembahyang Jumaat tu, aku dah pesan kat semua, "Datang lah umah aku nanti tolong ape patut. Tenaga muda tak cukup lah". Tapi takdek seko pom yang muncul. Hampeh. Kot-kot la nak tolong kawan buat ape yang patut. Tapi masing-masing membatu dalam rumah. Sibuk nye korang.

Hari berlangsungnya majlis lagi hebat. Seawal 6 pagi aku bangun walaupom semalaman aku tak tidor jage barang-barang. Dari pagi sampai ke acara penutut, hanya empat lima orang je kawan-kawan sampai. Tapi sayangnya bukan kawan-kawan rapat aku. Inikah kawan? Lagi sayangnya yang datang tu hanya untuk makan. Tapi oke lah daripada tak nampak batang hidung langsung kan?

Kawan-kawan. Ingatlah, bukan rumah aku je yang buat majlis, mungkin suatu hari nanti rumah kawan-kawan pulak yang buat. Cube kawan-kawan fikirkan kalau semua orang termasuk sahabat baek kawan-kawan sendiri buat perangai macam nie. Sape yang tampilkan diri untuk membantu kawan-kawan? Dan ape yang akan kawan-kawan rase? Happy? Bahagia?

Entahlah kawan-kawan. Kalau itu yang terbaek tuk kawan-kawan, teruskanlah. Tiada siapa menghalang.
Kawan-kawanlah kawan disusah dan senang. Fikir-fikirkanlah.

Credit to Mohd Rizuan Ibrahim dan Mohd Asri Mat Niza. Dua orang nie cousin aku yang membanting tulang dua hari berturut-turut tuk melancarkan lagi majlis. Tak kira penat lelah, hujan mahupom panas. Mereka istiqomah dalam membantu keluarga. Terima kaseh.




Nota Kaki : Kira hidup diatas dunia bukan selalu nya senang. Hidup boleh diibaratkan separti roda, kadangkal diatas dan kadangkala dibawah. Fikir-fikirkanlah wahai sahabat handaiku sekalian. InsyaAllah.

Haffez : Credit untuk Kak Yong dan Nurul sebab sanggup datang umah aku walaupom jauh. Dan walaupom aku ajak sekadar ajak-ajak ayam. haha. Timekaseh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...